Hlavní obsah

Čunka vyslýchala policie čtyři hodiny

– PRAHA
Právo, Novinky, ČTK, znk, dan

Premiér Mirek Topolánek (ODS) ve čtvrtek odpoledne ve Sněmovně uvedl, že ještě dnes by zřejmě mělo dojít k odloženému výslechu ministra pro místní rozvoj Jiřího Čunka (KDU-ČSL). Předseda vlády tak zdůvodnil ministrovu absenci při interpelacích ve Sněmovně. Informaci o výslechu Právu potvrdil i věrohodný zdroj uvnitř KDU-ČSL. Čunek přitom kolem 19. hodiny opustil budovu policie v Olomouci.

Článek

Čunek v Olomouci na pracovišti protikorupční policie podstoupil několikahodinový výslech. Uvedl, že z výslechu má celkem dobrý pocit. Znovu zopakoval, že odstupovat kvůli obvinění z korupce nehodlá.

"Řekl jsem vše, co bylo potřeba. Snažil jsem se vypovědět co nejvíce. Určitě vše, co bylo potřeba, jsem předložil," uvedl Čunek. U výslechu byl minimálně čtyři hodiny. "Policisté se snažili shluknout vše dohromady, abychom se nemuseli vídat častěji," doplnil Čunek.

Policisté dnešní výslech odmítli komentovat. Výslechu byl přítomen také přerovský státní zástupce Radim Obst, novinářům se jej však dnes po výslechu nepodařilo zkontaktovat.

Topolánek řekl, že v nejbližších dnech nemíní Čunka odvolávat z funkce. "Dneska ministr Čunek nebude na interpelaci ministrů, mimo jiné také proto, že dojde zřejmě k odloženému výslechu," uvedl Topolánek ve čtvrtek ve Sněmovně.

Čunek měl jít k výslechu ve středu, nakonec ale termín odložil. Jako důvod uvedl to, že se o něm dověděla média.

Žalobkyně Jana Staňková ale řekla, že omluva šéfa KDU-ČSL Jiřího Čunka je nedostatečná. Dodala také, že Čunek měl zajištěnou diskrétnost i možnost změny místa konání výslechu. [celá zpráva]

"Dáváme Jiřímu Čunkovi, a cítíte i naši nervozitu, šanci, aby ta věc se posunula. Je to nakonec ale jeho rozhodnutí a rozhodnutí jeho strany. Já vás zklamu, na Jiřím Čunkovi koalice nepadne," uvedl také při interpelacích ve Sněmovně Topolánek s tím, že v nejbližších dnech nenavrhne prezidentovi odvolání Jiřího Čunka z vlády. "V nejbližších dnech to nebude," dodal.

"Nepřipustím, aby tady na základě mediálního tlaku byl pořádán hon na čarodějnice. Na druhé straně politická odpovědnost je na Jiřím Čunkovi a jeho straně," prohlásil předseda vlády. Dodal, že se nebude zasazovat o urychlené vyšetření případu a to proto, že jako šéf exekutitivy nemůže a nesmí zasahovat do práce policistů, žalobců a soudců.

Topolánek také rozhodně popřel, že by ODS nějak naléhala na bývalou Čunkovou sekretářkou Marcelou Urbanovou, na jejíž výpovědi obvinění proti vicepremiérovi stojí, aby změnila výpověď.

"Nejsme s tím nijak spojeni, bereme to jako provokaci, nevyvolali jsme to, nejednali jsme, nezaplatili," shrnul premiér.

Předseda vlády ve středu prohlásil, že sílící veřejný tlak zřejmě nakonec přiměje šéfa lidovců k odchodu z kabinetu. [celá zpráva]

Čunek ztrácí podporu i uvnitř strany

Tím, že odložil středeční výslech, si Čunek nevysloužil kritiku jen u koaličních partnerů a u opozice. Negativně se k jeho rozhodnutí postavila i část spolustraníků. Řada lidovců si podle ankety ČTK myslí, že situace už je natolik vypjatá, že by měl Čunek z vládních funkcí odstoupit, i když věří v jeho nevinu. Za Čunkem stojí hlavně moravské krajské organizace, čeští lidovci se častěji kloní k jeho odchodu z koaličního kabinetu.

Například člen jihočeského krajského výboru KDU-ČSL Rudolf Vodička předpokládá, že je Čunek nevinen, ale myslí si, že by měl vyhovět tlaku veřejnosti. Krajský místopředseda lidovců z Vysočiny Jaroslav Hulák pokládá situaci za dlouhodobě neudržitelnou. "To, že někdo nechce jít k policejnímu výslechu proto, že na něj tlačí média, to už se mi zdá trochu za hranicí," řekl.

Plnou podporu má Čunek ve Zlínském kraji. Tamní krajská organizace trvá na tom, aby neodstupoval ze svých funkcí, žádné oficiální stanovisko před pátkem ale nezformulovala.

Také podle jihomoravských lidovců by Čunek z vlády odcházet neměl. Jeho tamní straničtí kolegové Čunkovo rozhodnutí odložit výslech chápou. "To je docela pochopitelné. Když jde člověk vypovídat na policii, není to věc veřejná," řekl místopředseda strany David Macek. Čunek by podle něj měl tlak okolí ustát a orgány činné v trestním řízení konat rychle.

Reklama

Související články

Bursík: Čunkova kauza už je neudržitelná

Příští týden by měl Jiří Čunek koaličním partnerům oznámit, jak si časově představuje postup v korupční kauze, která podlamuje důvěru kabinetu. "Čas pracuje...

Výběr článků

Načítám