Hlavní obsah

Hájek: kolem katedrály řešíme už jen technické věci

Právo,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Předání katedrály sv. Víta a přilehlých budov do vlastnictví státu nebude tak dlouho trvat, jak se to ještě nedávno zdálo po jednání mezi Pražským hradem a Metropolitní kapitulou. Prezidentův mluvčí Petr Hájek řekl Právu, že předání brání už jen technické otázky a proběhne v "rozumném termínu".

Článek

"Jednání probíhají kontinuálně. Není tam opravdu žádný problém. Jde skutečně jenom o to, vyřešit to technicky. Předání proběhne v rozumném termínu," sdělil v středu na dotaz Práva Hájek. Poznamenal, že se to týká například mobiliáře, kterým vybavila církev některé objekty, a je třeba dořešit, zda ho stát odkoupí.

Podle informací Práva jisté komplikace přesto jsou s vnitřním vybavením katedrály, protože nebylo řádně zaevidováno a není úplně jasné, které jeho součásti patří státu či církvi.

Církevní vyjednavači nešťastní z výroků kardinála Vlka

Zdroj blízký vyjednávačům ve středu uvedl, že zástupci kapituly nejsou nadšeni kardinálem Miloslavem Vlkem, který sice není účastníkem jednání, ale vstupuje do nich svými ostřejšími vyjádřeními na internetu. "Jsou z něj nešťastní. Ta vyjednávací skupina je úplně jiná a ví, že brzy ve své církevní funkci končí, tak to mlčky přecházejí," uvedl zdroj.

Kardinál na své webové stránce například v pondělí uvedl, že jednání o sv. Vítu bude pokračovat vypracováváním podkladů pro "eventuální předání katedrály". O den později pak nevyloučil, že předávání chrámu může trvat i půl roku. Hrad se rozhodl, že nebude na jednotlivá Vlkova vyjádření reagovat.

Reklama

Související témata:

Související články

Klause šokovala diskuze o katedrále

Prezident Václav Klaus uvedl, že je "šokován a překvapen dramatičností diskuse" kolem katedrály sv. Víta na Pražském hradě, kterou podle rozhodnutí Nejvyššího...

Výběr článků

Načítám