Hlavní obsah

Radní podpořili olympiádu v Praze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Pražští radní rozhodli, že se hlavní město může ucházet o pořádání letních olympijských her buď v roce 2016 nebo 2020. Město pro tento účel založilo spolu s Českým olympijským výborem obecně prospěšnou společnost Praha olympijská. Ve čtvrtek bude o záměru hlasovat pražské zastupitelstvo.

Článek

Pokud úterní rozhodnutí rady potvrdí, obdrží město od Mezinárodního olympijského výboru (MOV) dotazník. Teprve jeho vyplnění a schválení orgány města je považováno za závaznou přihlášku ke kandidatuře.

Podle pražského primátora Pavla Béma bude Praha vyplňovat přihlášku zřejmě 11 měsíců. Odešle ji pravděpodobně v lednu příštího roku.

"Nesmí to být kandidatura Prahy, ale celé České republiky," uvedl Bém.

Olympijským centrem mají být Letňany

Pražští politici již dříve přišli s ambicí ucházet se o pořádání her. Dalším krokem bylo vypracování různých studií. Podle územní analýzy má Praha plochy pro olympijská sportoviště, hlavním centrem by měly být Letňany.

Olympijské soutěže by se však neodehrávaly pouze v metropoli, ale i v dalších krajích. Například jachting by byl na Lipně, mimo Prahu by se konaly i některé zápasy fotbalového turnaje.

Ekonomická analýza uvedla, že by hry stály asi 135 miliard korun a byly by ziskové. Celkové investice do infrastruktury, kterou prý Česká republika potřebuje i bez her, by činily podle studie asi 490 miliard korun.

Bém podotkl, že hry v roce 2016 může Praha těžko získat, protože o čtyři roky dříve jsou v dalším evropském městě Londýně. Praha by se ale svou kandidaturou na tento rok mohla zviditelnit pro následující olympiádu v roce 2020.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám