Hlavní obsah

Vlk obvinil hradní úředníky z dramat kolem katedrály

Právo, ada, nig
PRAHA

Kardinál Miroslav Vlk v pondělí na svých internetových stránkách obvinil vysoké úředníky Hradu, že "rozdmýchávají otázky" kolem katedrály sv. Víta. Přitom prezident Václav Klaus minulý týden z USA vzkázal, že je dramatickou diskusí šokován.

Článek

Podle Vlka, který s Klausovým hodnocením souhlasí, vše ale začalo nařízením pracovníka prezidentské kanceláře, který poslal před katedrálu a také dovnitř policii, aby prý zabránila případným nepřístojnostem a chránila státní majetek. "Nikdo nemůže nevidět, že to byl začátek dramatizace situace," tvrdí Vlk.

Kardinála se dotkla i prohlášení mluvčího Hradu Petra Hájka, když hovořil o tom, že předávání bude jednoduché, protože "není o čem jednat" a také, že "předání je jen formalita".

Vlk je přesvědčen, že také prezidentův tajemník Ladislav Jakl přispěl k "rozdmýchání" dramatu, když tvrdil, že "Hrad chce prosadit, aby předání proběhlo neprodleně". K přehnané diskusi prý přispěla i prohlášení o tom, že od 7. března se již v katedrále nebude vybírat vstupné.

Kardinál věří, že to bude lepší

Kardinál znovu neušetřil ani Nejvyšší soud. Ten k dramatizaci podle něho přispěl "rozsudkem, v němž nebyla žádná zmínka o tom, že vnitřní zařízení katedrály patří i nadále církvi".

A také mluvčí soudu prý přispěl k atmosféře, když "v souzvuku s jednoduchými názory Hradu nařkl církev z ,otáleníę a dokonce výhrůžně poukázal na možnost žaloby o vyklizení katedrály".

I Vlk ale říká, že se situace již lepší. "Hrad začal uznávat, že vybavení katedrály je majetkem Metropolitní kapituly a že je nutné jednat... Přestal mluvit o zrušení vstupného. Jednání se konečně dostala z počátečního hektického stavu do realističtější podoby. Přestaly výkřiky mluvčích a přešlo se k dialogu," zhodnotil Vlk současný stav jednání obou stran.

Reagoval tak na páteční dohodu o tom, že předávání konkrétních objektů na Pražském hradě včetně katedrály bude pokračovat.

Církev prý dělala stavební úpravy

Přestože společné páteční prohlášení Hradu a církve hovořilo o tom, že již v pondělí budou předány další objekty ve Vikářské ulici, včera tiskový odbor Hradu Právu sdělil, že se tak nestalo. "V objektech, kromě katedrály sv. Víta, byly po dobu jejich spravování církví provedeny stavební úpravy, změnil se tedy stav nemovitosti a předávání je tedy z těchto důvodů složitější," vysvětlila Adéla Douchová, proč jsou dosud předány pouze tři domy ve Vikářské ulici a věž Mihulka.

Termín, dokdy by se mělo celé předání ukončit, není stanoven. Podle kancléře Jiřího Weigla by to měla být záležitost týdnů, rozhodně ne měsíců. Podle Vlka ale Hrad s předáním majetku církvi loni také nespěchal.

"Hrad ústy některých svých činitelů zdůrazňoval, že předání církvi se z jejich strany v minulém roce uskutečnilo velice rychle. Takový výrok zpochybňuji poukazem na skutečnost, že poslední objekt byl předán až 28. 12. 2006, tj. zhruba půl roku po rozsudku," upozornil kardinál na svém webu.

Reklama

Související témata:

Související články

Nejvyšší soud sebral církvi chrám sv. Víta

Nejvyšší soud 31. ledna zrušil rozsudek Obvodního soudu pro Prahu 1 o navrácení katedrály svatého Víta církvi. Deníku Právo to v pátek potvrdil místopředseda...

Klause šokovala diskuze o katedrále

Prezident Václav Klaus uvedl, že je "šokován a překvapen dramatičností diskuse" kolem katedrály sv. Víta na Pražském hradě, kterou podle rozhodnutí Nejvyššího...

Výběr článků

Načítám