Hlavní obsah

Nerozcvičený

Novinky, Alexandr Mitrofanov

První veřejný projev kandidáta na prezidenta za ČSSD, zvlášť je-li takovým člověkem známý rétor Miloš Zeman, se očekává s pochopitelným zájmem. Včerejší Zemanova řeč na krajské konferenci sociálních demokratů v Litoměřicích takovým projevem byla, protože jednání se mohli zúčastnit novináři.

Foto: Jan Kaše

ITEP 2010

Článek

Dojem jednotlivce je jen subjektivní, ale i expremiérovi stoupenci souhlasili, že řečnění jejich favorita postrádalo jiskru. Vysvětlovali to obavami kandidáta na Hrad, že kdyby se projevil naplno, vylekal by nejen straníky, ale i veřejnost - a že když se krotí, není to nikdy ono. Doufali, že do pátku, kdy ho čeká rozhodující klání, nabere rychlost a pořádně se rozmluví. Zemanův projev sestával ze dvou částí. V první mluvil o tom, že v ČSSD nyní platí zásada, aby sousedovi chcípla koza, a že někteří mají neopodstatněné obavy, že je někdo vyšoupne z funkce.

Posluchačstvo, kde převládali Zemanovi příznivci, v tomto obrázku bez problémů poznalo narážku na Vladimíra Špidlu a Lubomíra Zaorálka. Ve druhém díle Zeman pouze sdělil, že kdyby ho v pátek nevolili všichni soc. dem. zákonodárci, pustí na Hrad Klause. Pokud by na tomto místě udělal tečku, nevyvolal by myšlenky, které musely napadnout kdekoho při pokračování věty: "...Klause, proti kterému vedu boj od roku 1991." Možná do roku 1998, pak přišla opoziční smlouva. Takové díry v argumentaci Zeman dříve nemíval.

PRÁVO 20. ledna 2003

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám