Hlavní obsah

Klaus: je-li Čunek nevinen, musí se zodpovídat policie

PRAHA

Prezident Václav Klaus řekl v pondělním Pressklubu rádia Frekvence 1, že kauza vicepremiéra a předsedy KDU-ČSL Jiřího Čunka nesmí "vyšumět do prázdna". Pokud se podle něj prokáže, že je obvinění z přijetí úplatku pravdivé, musí z toho vyvodit důsledky Čunek. Avšak v případě, že je celá aféra nesmysl, musí se podle prezidenta policie zodpovídat z destabilizace kabinetu.

Článek

"Že to destabilizuje českou politiku, je naprosto jasné. Nedovedu si představit, že by bylo možné, aby se nestalo nic," prohlásil prezident v rádiu.

Podle něj jsou buď veškerá tvrzení a náznaky policie oprávněné "a pak z toho plyne něco zásadního pro pana Čunka", anebo je to naprostý nesmysl. "Ale pak není možné, že by se nestalo nic. Pak je z toho třeba vyvodit zásadní závěry vůči policii, že tuto kauzu vyvolala a tímto způsobem destabilizovala vládu, postavení vicepremiéra vlády a podobně," zdůraznil.

"Myslím, že už jsme se dostali do kroku, kdy už není návratu. Prostě buď to musí dopadnout tak, anebo onak. A jestli bych jako prezident měl o něco usilovat, za něco se zasadit - aby to nevyšumělo do prázdna. To, myslím, že je nepřijatelné, a jsem přesvědčen, že to si nepřeje žádný z občanů České republiky," dodal Klaus.

Policie Čunka podezírá z toho, že před pěti lety jako vsetínský starosta přijal půlmilionový úplatek od realitní firmy HB Real za prodej většinového podílu města ve společnosti Vsetínské byty. Čunek jakoukoli vinu odpočátku popírá.

Aféra mezitím začíná znepokojovat koaliční partnery lidovců. Vicepremiér a předseda Strany zelených Martin Bursík chce tento týden na schůzce s premiérem Mirkem Topolánkem (ODS) a Čunkem jednat o tom, jak dlouho vyšetřování kauzy potrvá. [celá zpráva] Uvedl, že čím déle se případ potáhne, tím víc bude snižovat důvěryhodnost celého kabinetu. Premiér Topolánek minulé pondělí řekl, že očekává v nadcházejícím týdnu zlom v Čunkově kauze, k němu ale nedošlo. [celá zpráva] Čunkovo odstoupení požaduje levicová opozice.

Reklama

Související témata:

Související články

Vedení lidovců předsedu Čunka drtivě podpořilo

Celostátní výbor KDU-ČSL v úterý večer rozhodl, že svému předsedovi věří a nebude požadovat jeho odchod z vládních funkcí. Čunek je obviněn z přijetí úplatku...

Výběr článků

Načítám