Hlavní obsah

Šéf vojenské tajné služby končí, Parkanová mu nevěří

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ředitel Vojenského zpravodajství Miroslav Krejčík opustí svou funkci ještě před řádným termínem konce jeho pracovního poměru. Dohodli se na tom v pondělí premiér Mirek Topolánek (ODS) a ministryně obrany Vlasta Parkanová (KDU-ČSL). Krejčíkovi vyprší na konci října řádný závazek vojáka z povolání.

Článek

"Předseda vlády dnes s ministryní obrany projednali otázku fungování Vojenského zpravodajství. Jedním ze závěrů této schůzky, který je v souladu s připravovanými koncepčními změnami, je to, že generál Krejčík ukončí působení ve funkci ředitele Vojenského zpravodajství dříve, než je dáno jeho služebním závazkem," řekl novinářům vicepremiér Alexandr Vondra (ODS).

Dodal, že do konce března bude připraven návrh koncepce zpravodajských služeb, vojenských i civilních. "Z ní vyplynou další personální a organizační změny," řekl bez dalších podrobností vicepremiér. Po vítězství ODS ve volbách musel ze svého postu odejít také ředitel civilní rozvědky (ÚZSI - Úřad pro zahraniční styky a informace) Karel Randák. Jeho odvolání bylo také odůvodněno chystanou reformou zpravodajských služeb.

"Myslím, že nejdříve by se mělo debatovat o reformě zpravodajských služeb a teprve pak odvolávat konkrétní lidi," řekl Randák. Podle něj zatím nikdo neví, jak bude nová vládní koncepce jejich fungování vypadat. "Pokud vláda postupuje obráceně, je to těžko zdůvodnitelné a vysvětlení proč někoho odvolává tahá za uši," dodal Randák.

Oficiální návrh na Krejčíkovo odvolání nepadl

Parkanová se o své nedůvěře vůči Krejčíkovi vyjádřila v pondělních Lidových novinách (LN). "Důvěra mezi ním a mnou nefunguje," prohlásila Parkanová, které vadí mimo jiné rozhovory, jež Krejčík v poslední době poskytl médiím.

Parkanová oficiální návrh na odvolání Krejčíka vládě nepředložila a ani neupřesnila, kdy jej podá.

Krejčík nedávno v rozhovoru pro Mladou frontu Dnes (MfD) řekl, že ve vojenské tajné službě až do roku 2003 působila řada důstojníků někdejší komunistické Státní bezpečnosti (StB). Zastávali zde významné posty a práci útvaru podle něj "sabotovali".

Ve středu zase řekl v České televizi (ČT), že bývalí agenti StB, které z Vojenského zpravodajství propustil, by mohli stát za zvěstmi o jeho chystaném odvolání. Mají podle něj stále silný vliv.

Krejčík podle Parkanové hájil v médiích své vlastní zájmy

"Považuji za velkou chybu, když šéf tajné služby vystupuje v médiích. O této službě se nemá moc vědět. To ji oslabuje a devalvuje. Prostě tajné služby nejsou věcí veřejnou. Ředitel Vojenského zpravodajství je můj podřízený a podle mě veřejnost jeho jméno vůbec nemá znát. A už vůbec by neměla znát jeho tvář!" prohlásila Parkanová v rozhovoru pro LN.

Zdůraznila rovněž, že "ředitel tajné služby rozhodně nesmí vystupovat na svoji vlastní podporu".

"On se dokonce vyjádřil, že probíhá tajné spiknutí proti jeho osobě! No tohle je přece věc, která tu tajnou službu oslabuje a znevěrohodňuje! Tohle je přesně ta hranice, za niž on nesmí zajít! Pokud by to bylo, jak on říká, tedy že by se tam děla spiknutí, tak já se ptám - kdo jiný než ředitel tajné služby, který v této funkci dlouhodobě je, by to měl řešit?" zeptala se Parkanová v rozhovoru pro LN.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám