Hlavní obsah

Bytové aféry jsou noční můrou mnoha politiků

Právo, Novinky, Naďa Adamičková, Marie Königová
PRAHA

Ačkoli se čeští politici často rozcházejí v řešení různých otázek týkajících se občanů, čas od času se ocitnou na jedné lodi. To obvykle ve chvílích, kdy jde o jejich vlastní zájmy. Stranická příslušnost v tu chvíli nehraje žádnou roli.

Článek

Co spojuje například jména Stanislava Grosse, Petry Buzkové, Miloslava Vlčka (všichni ČSSD), Vlastimila Tlustého, Lucie Talmanové, Milana Cabrnocha, Václava Klause (všichni ODS) nebo Miroslava Kalouska (KDU-ČSL)? U všech se v průběhu politické dráhy objevily otazníky nad jejich bydlením.

Některé z nich to stálo funkci, jiní to přešli tvrzením, že o nic nejde a vše je v naprostém pořádku.

O křeslo premiéra přišel kvůli rozporuplným vyjádřením o financování svého luxusního bytu na pražském Barrandově Gross, Kalousek se zase vzdal funkce šéfa sněmovního rozpočtového výboru ve chvíli, kdy vyšlo najevo, že jeho manželka nezaplatila daň za rovněž luxusní pražský byt získaný z dědictví. Ještě předtím bývalý lidovecký šéf odmítal prozradit, kdo mu půjčil na stavbu rodinného domu v Bechyni. Nakonec řekl, že to byl jeho švagr.

Vrátit, či nevrátit?

Naopak někdejší šéf poslaneckého klubu ODS Tlustý dosud nepřiznal, kdo mu půjčil na jeho dům za více než pět miliónů ve Slaném. Vždy pouze tvrdil, že dluh splatil a věřitelé si svá jména nepřáli zveřejnit.

Bytovou aférou prošla také někdejší místopředsedkyně Sněmovny a pozdější ministryně školství Buzková, která v polovině devadesátých let získala díky své parlamentní funkci od pražského magistrátu byt na barrandovském sídlišti. Nakonec byla nucena ho pod tlakem veřejnosti po skončení své funkce vrátit a pořídit si bydlení za vlastní peníze. Původně totiž měla nájemní smlouvu na dobu neurčitou bez ohledu na výkon funkce. Podobně se tehdy zachoval i Gross. Výtkám naopak čelil exposlanec soc. dem. Michal Kraus, který byt také získal, ale nevrátil. Převedl jej na dceru.

Do delikátní situace se dostal i Klaus, kterému přes jeho každoroční statisícové vedlejší příjmy přidělila radnice Prahy 6 vedená Pavlem Bémem nadstandardní obecní byt. Klaus se nakonec po kritice bytu vzdal. Klausovi si pořídili družstevní byt v Praze 8 a byt v Peci pod Sněžkou.

Právě v této atraktivní lokalitě přišel k bytu za zvláštních okolností také tehdejší místopředseda sněmovního zdravotního a sociálního výboru, dnešní europoslanec Cabrnoch.

Pec postavila za pomoci 22miliónové státní dotace byty pro místní občany v bytové krizi. Nakonec ale místní získali jen třetinu z nich, ostatní - prý kvůli vysoké ceně - odmítli, a tak je obec prodala "přespolním". Poté, co případ vyplaval na veřejnost, se Cabrnoch veřejně navzájem obviňoval se starostou Pece, jestli o byt projevil zájem poslanec sám nebo mu ho obec sama nabídla.

Výhodné ceny

Nejnověji vyšlo najevo, že kolem svého bytu má co vysvětlovat také místopředsedkyně Sněmovny a partnerka premiéra Mirka Topolánka Lucie Talmanová. Podle ČT totiž platí za zhruba stometrový byt v centru Prahy nájem jen zhruba 13 tisíc, což podle realitních odborníků neodpovídá místně obvyklé ceně. Talmanová se ale hájí tím, že ve výběrovém řízení nabídla nejvíc. Soutěže se účastnili spolu s ní čtyři zájemci.

Za neobvykle nízkou cenu pořídil bydlení i nynější předseda Sněmovny Miloslav Vlček (ČSSD). TV Nova upozornila na to, že jeho žena koupila v Praze nebytový prostor o rozloze 113 metrů čtverečních a překolaudovala ho na bytový prostor. Byt prodávala firma, která byla dlužníkem České konsolidační agentury, v jejíž radě Vlček zasedal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám