Hlavní obsah

Nadprůměrné teploty vydrží až do poloviny dubna

ČESKÁ REPUBLIKA

Teploty výrazně nad deset stupňů budou v ČR trvat nejméně do poloviny dubna. Plyne to z dlouhodobé předpovědi, kterou zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Teplo nezvyklé pro polovinu března panuje v ČR už v těchto dnech.

Článek

I v pondělí se teploty dostanou do neobvyklých výšek. Bude jasno a mezi 12 a 16 stupni. Ještě tepleji by pak mělo být v úterý.  V noci se ale budou držet jen těsně nad nulou. Jasné počasí by mělo vydržet až do poloviny týdne.

Do 20. března má být jasná až polojasná obloha, jen ojediněle slabě zaprší.  Koncem této dekády se může zatáhnout a déšť bude asi častější, na horách může i sněžit. Přes den vyšplhají teploty až na 17 stupňů, na začátku a konci tohoto období nepřevýší 13 stupňů.

Od 21. do 31. března bude o něco chladněji. Teploty budou mezi šesti až dvanácti stupni, maximálně dosáhnout 15 stupňů. Nejprve bude oblačno s občasným deštěm, na horách a přechodně i ve středních polohách lze podle meteorologů čekat sníh.

Na prvních deset dní v dubnu slibuje předpověď oblačno až polojasno, občas bude pršet. Teploměr přes den vystoupí na 11 až 17 stupňů. Zatím stále chladné budou noci.

Zima byla nejteplejší za 85 let

Podle statistik vedených od roku 1961 byl letošní únor s 3,7 stupně v pořadí pátým nejteplejším a dvanáctým nejvlhčím. Pro březen je průměrná teplota 5,5 stupně, pokud se ale budou teploty držet nad deseti stupni a v noci nebudou padat příliš hluboko, bude zřejmě průměr v březnu překonán.

Letošní zima, která astronomicky stále ještě trvá, byla nejteplejší za posledních 85 let. [celá zpráva] Sníh padal jen na horách a teploty pod nulou byly na většině území vzácné. Všechny tři zimní měsíce, tedy prosinec, leden a únor, byly teplotně nadprůměrné.

Reklama

Související témata:

Související články

Nadprůměrně teplý bude i celý březen

Po lednu a únoru bude teplotně nadprůměrný také březen. Vyplývá to z dlouhodobé předpovědi počasí na 30 dní, kterou vydal Český hydrometeorologický ústav...

Výběr článků

Načítám