Hlavní obsah

Zelení by mohli ve vládě nakonec radar odmítnout

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Strana zelených (SZ) by mohla ve vládě nakonec hlasovat proti umístění amerického radaru v ČR. Řekl to v pátek místopředseda strany a poslanec Ondřej Liška. Podle něj by to ale nutně ke konci vládní koalice nevedlo.

Článek

Liška, který se tento týden vrátil ze služební cesty z USA, bude podle svých slov prosazovat, aby se o radaru rozhodovalo až poté, co se o protiraketových základnách uskuteční debata v NATO i v Evropské unii. O nutnosti zahájit multilaterální diskuzi ve strukturách obou institucí rozhodli zelení na svém únorovém sjezdu. [celá zpráva]

Otázka radaru ale není podle něj natolik závažná, aby ohrozila samotnou existenci vládní koalice. Poslanec se domnívá, že úkolem politiků je poskytnout občanům dostatek informací.

V současnosti by však byl spíše proti základně. "Zřejmě bych hlasoval ne," řekl novinářům. Zároveň ale zdůraznil, že je třeba počkat, kam se otázka radaru postupem času posune.

V Kongresu USA diskuze o základnách ani nezačala

Zahraniční expert SZ ve Spojených Státech zjišťoval, v jaké fázi se nacházi diskuze o protiraketovém deštníku ve Washingtonu. Podle informací, které získal od členů Kongresu, debata o nutnosti a efektivitě celého systému ještě ani nezačala.

Diskuze prý probéhne v příštích měsících a její výsledky se dají očekávat letos na podzim. Proto podle něj nemusí ČR se svým rozhodnutím spěchat. Skoro všichni američtí poslanci také souhlasili s tím, aby se bezpečnostní otázky tohoto typu řešily v rámci NATO.

Liška Právu zdůraznil, že v případě radarové základny je třeba se zabývat širším kontextem, do kterého patří například politika vůči Iránu, jeho role na Blízkém Východě, či bezpečnostní vztahy s Ruskem a Čínou.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám