Hlavní obsah

ČLK: Lednové výdaje za léky jsou nejvyšší za deset let

– PRAHA
Právo, Václav Pergl

Výdaje zdravotních pojišťoven za léky byly v lednu a v únoru ve srovnání se stejným obdobím v předchozích letech nejvyšší za posledních deset let. Právu to řekl ve čtvrtek prezident české lékařské komory Milan Kubek.

Článek

 "Za leden a únor letošního roku ve srovnání se stejným období loňského roku vzrostly výdaje na léky zdravotních pojišťoven o 14 procent. To je nejvíc za uplynulých deset let. Varujeme před tímto raketovým nárůstem. Pokud to tak půjde dál, zdravotní pojišťovny se opět dostanou do dluhů," prohlásil Kubek.

Podle něj ministerstvo slíbilo růst o tři procenta, VZP počítala se čtyřmi procenty. "První dva měsíce ale ukazují mnohem vyšší, doslova raketový nárůst," řekl Kubek.

Nárůst výdajů na léky přičítá Kubek politice ministra zdravotnictví Tomáše Julínka (ODS), který vydal novou úhradovou vyhlášku a ta růst výdajů na léky umožňuje. Jemu dává za pravdu i bývalý ministr zdravotnictví David Rath (ČSSD). Právu řekl: "Julínkova úhradová vyhláška jde na ruku farmaceutickým firmám. Je jen otázkou času, než se zdravotní pojišťovny znovu zadluží a rok práce, který jsme si dali s tím, když jsem byl ve funkci ministra zdravotnictví, abychom výdaje na léky snížily, se rozplyne."

Cikrt: Výdaje se vrací k normálu

Tomáš Cikrt, mluvčí ministerstva zdravotnictví ale Rathova slova odmítl: "Žádná ekonomická katastrofa nehrozí. Ve spotřebě léčiv se pouze vracíme k normální situaci, která zde byla před experimenty bývalého ministra Davida Ratha, kdy v první polovině roku 2006 došlo k dvacetiprocentnímu poklesu nákladů na léky, ovšem díky drastickému a protipacientskému nastavení limitů lékařům pro preskripci."

Stejný názor jako on má i prezident lékárnické komory Lubomír Chudoba. "Limity na léky jsou nyní spravedlivější a lékaři se přestali bát je předepisovat. Píší to, co je potřeba," vysvětlil Chudoba.

Cikrt dodal, že čísla ukazují růst trhu, v němž je vše od výdajů pacientů, zdravotních pojišťoven i nákup vakcín státem. "Neukazují ale na výdaje za léky zdravotních pojiš'toven. Ty je za uvedené období dosud nemají," upozornil Cikrt.

Výdaje za léky
RokMiliardyMeziroční nárůst
200038,35,4
200144,215,2
2002488,6
200352,28,7
200456,99,1
200564,513,3
Zdroj: Státní ústav pro kontrolu léčiv

Úspora léků pacienty neohrozila

Kubek se domnívá, že loňská úspora léků pacienty nijak neohrozila. "Neprojevila se na zdravotním stavu populace," řekl Kubek s tím, že lékaři více uvažovali, jaké léky pacientům předepsat. Všeobecně je známo, že pokud pacient užívá více než pět léků denně, může to poškodit jeho zdravotní stav. Proto lepší uvažování lékařů nad tím, jaký lék pacientovi předepsat je v jeho prospěch.

Kubek kritizoval Julínka, že za tři týdny má platit nový seznam léků s jejich úhradami, a nikdo nic neví. "Dosud nikdy neprobíhal proces kategorizace léčiv tak chaoticky a neměl takové zpoždění jako letos."

Cikrt ale oponuje tím, že veřejnost bude včas seznámena se změnami. Dodal, že ministerstvo chce prosazovat léky nové a moderní a naopak vyřadit léky, které jsou starší a méně účinné.

Reklama

Související témata:

Související články

VZP pokutu za léky platit nebude

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) nebude platit pokutu 400 000 korun za údajné chyby při nákupu léků. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zrušil...

Výběr článků

Načítám