Hlavní obsah

Města mohou zakázat prostituci na veřejnosti, rozhodl ÚS

– BRNO

Čtvrteční rozhodnutí Ústavního soudu (ÚS) potvrdilo pravomoc měst a obcí zakázat nabízení sexuálních služeb na veřejných prostranstvích. Verdikt totiž sice na návrh ministerstva vnitra zrušil velkou část vyhlášky města Ústí nad Labem, která prostituci vykazuje za zavřené dveře, klíčové regulující ustanovení však ponechal.

Článek

"Provozování této činnosti velmi výrazně ohrožuje mravní výchovu dětí a mládeže. Takové nabízení sexuálních služeb může u dětí vyvolat dojem něčeho běžného nebo normálního," uvedla soudkyně zpravodajka Ivana Janů. Soud zdůraznil, že zájem na mravní výchově je významnější než další sporné aspekty zákazu prostituce.

Obce smějí vydávat vyhlášky o regulaci prostituce, neboť problematiku nijak neupravuje zákon. Město ani nemusí přesně vymezovat prostor, kde je nabízení sexuálních služeb zapovězeno. Stačí plošné označení všech veřejných prostranství.

Ústecká vyhláška se týkala veřejného pořádku. Omezovala například hudební produkce, hluk, žebrání obyvatel nebo činnost cirkusů, lunaparků a podobných atrakcí. Všechna zmíněná ustanovení soud z různých důvodů zrušil. Část týkající se prostituce však v platnosti zůstala.

Ústí rozhodnutí přivítalo

Ústecký primátor Jan Kubata (ODS) ve čtvrtek Právu řekl, že je potěšen tím, že soud vyhlášku jako celek nezamítl.

"Ústavní soud nyní ukázal cestu, jak dál v této oblasti postupovat. Kdyby to před ním udělalo ministerstvo vnitra, nebylo nutné, aby se vyhláškou zabýval soud. Prostituce přitom není věcí, která by nás extrémně trápila. Vyhláška zahrnovala i další body jako je hluk, hudební produkce či činnost lunaparků," řekl Kubata.

Zmíněná vyhláška byla podle Kubaty pozastavena tři roky. "Nyní může vstoupit v platnost bez částí, které zrušil Ústavní soud. My nechceme jít proti legislativě nebo se přít s ministerstvem vnitra, jen se snažíme řešit každodenní problémy obyvatel," dodal Kubata.

Obce by raději zákon než vyhlášky

Například na jihu Čech se s prostitucí potýkají výhradně města v pohraničí. Například České Velenice ji řeší řadu let a stávající městská vyhláška už funguje.

"Problém je ve vymahatelnosti postihů. Rozhodnutí ústavního soudu je jistě dobré, ale lék proti prostituci obecně to není. Lékem by byl zákon, po němž už roky voláme, tedy zákon, který by prostituci řešil jako celek. Vyhláška omezující prostituci na veřejných místech rozhodně nestačí," konstatoval českovelenický starosta Jaromír Slíva (ČSSD).

"Verdikt soudu je malinký krůček. Jedna věc ale je, abychom přestali slovíčkařit, a druhá, jak zákaz vymoci, když se zákony o prostituci vůbec nezmiňují," přidal se starosta Chebu Jan Svoboda. Cheb, který měl v minulosti problém se svými vyhláškami právě kvůli definování veřejného prostranství a kvůli plošnému zákazu, zřejmě plošný zákaz neobnoví.

Také náměstek pražského primátora Rudolf Blažek (ODS) označil rozhodnutí ÚS za pokrok, i jemu však stále chybí zákon o regulaci prostituce. Blažek uvedl, že jen kolem Václavského náměstí je přes 20 erotických podniků a magistrát s tím nemůže nic dělat.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám