Hlavní obsah

Klause šokovala diskuze o katedrále

– PRAHA
Právo, Novinky, ada, nig, znk

Prezident Václav Klaus uvedl, že je "šokován a překvapen dramatičností diskuse" kolem katedrály sv. Víta na Pražském hradě, kterou podle rozhodnutí Nejvyššího soudu (NS) musí církev vrátit státu. Podle prezidenta se jedná o technickou otázku, do které se nechce vměšovat. Podle informací Práva první čtyři objekty areálu chrámu již Metropolitní kapitula ve středu odevzdala zpět Správě Pražského hradu.

Článek

"Jsem šokován a překvapen dramatičností diskuse, která se rozvinula kolem katedrály," prohlásil ve středu Klaus, který je na oficiální návštěvě USA.

Podle NS, který minulý měsíc zrušil předchozí rozsudky, podle nichž chrám patří církvi, [celá zpráva] musí katolická církev katedrálu předat bez otálení státu. [celá zpráva] Ten by ji měl spravovat do nového pravomocného rozhodnutí.

Na termínu předání chrámu se však Hrad s arcibiskupstvím v úterý nedohodly, jednání o katedrále a režimu v ní proběhnou v pátek.

"Pražský hrad a můj úřad se vůči této věci choval naprosto neutrálně, decentně, beze zbytku respektoval rozhodnutí soudu před půl nebo tři čtvrtě rokem a stejným způsobem respektuje beze zbytku rozhodnutí, které se odehrálo dnes. Myslím, že všechno, co se odehrálo nad to, je naprosto zbytečné, a mě mrzí, že někdo rozdmýchává tyhlety otázky," dodal.

Prezident považuje celý spor kolem předání kostela za technickou otázku, do které se nevměšuje. "Nemám sebemenší důvod, abych k ní vydal jakýkoliv soud," prohlásil. Z Prahy má informace od kancléře Jiřího Weigla, že jednání s biskupem Václavem Malým a zástupci kapituly bylo naprosto korektní. "Dohodli se na dalších setkáních ještě v průběhu tohoto týdne a opravdu to trošku považuji za nedůstojné, že se z toho najednou dělá taková kauza, jako se z toho dělá," uvedl Klaus.

Církev už předala státu první domy na Hradě

Ve středu církev předala Správě Pražského hradu věž Mihulku a tři domy ve Vilářské ulici. O dalších třech se rozhodne v nejbližších dnech. Právu to řekl tajemník prezidenta Ladislav Jakl. "Zástupci obou institucí chodili po Hradě a objekty, u kterých se čekaly nejmenší technické potíže, byly hned předány. Jednání o dalších bylo odloženo až do vyřešení problémů spíše technického rázu," uvedl Jakl. "S nedostatkem vůle jsme se u těchto objektů nesetkali," dodal.

Správa Hradu tak převzala Mihulku, kde je výstava historických modelů děl. U domů čp. 34, 35 a 36 podle Jakla církev o nájem nebo nějaké využití příliš neusilovala. Jde o tzv. Mokrovy domy, což je uzavřený objekt a bude se jednat, co s ním dál. Pak jde o sousední dva domy ve Vikářské ulici, kde sídlí firma Eurest, která tam bude nadále působit.

Podle pověřeného zaměstnance kapituly Václava Soukupa včerejší práce spočívala v přípravě technických podkladů a předávacích protokolů, např. odečtu vodoměrů. Jak řekl ČTK, dalších pět domů nebylo církvi na podzim předáno, a těmi se proto nebude třeba zabývat.

O katedrále ani muk

Katedrála byla při středečním jednání tabu. Podle Jakla jsou tu dvě roviny, jednou je její předání a druhou dohoda o dalším využití. Obě prý mohou probíhat paralelně.

Jakl odmítl vzkazovat církevním představitelům přes noviny, zda by Kancelář prezidenta republiky souhlasila s formou pronájmu, o níž hovořil kardinál Miroslav Vlk v úterý.

Na otázku, zda by dohoda o formě užívání mohla urychlit předání katedrály do rukou státu, odpověděl: "Nemělo by to být podmínkou a předání by mělo proběhnout co nejrychleji. Ale neuškodilo by to," připustil.

Reklama

Související články

Nejvyšší soud sebral církvi chrám sv. Víta

Nejvyšší soud 31. ledna zrušil rozsudek Obvodního soudu pro Prahu 1 o navrácení katedrály svatého Víta církvi. Deníku Právo to v pátek potvrdil místopředseda...

Výběr článků

Načítám