Hlavní obsah

Vedení lidovců předsedu Čunka drtivě podpořilo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Celostátní výbor KDU-ČSL v úterý večer rozhodl, že svému předsedovi věří a nebude požadovat jeho odchod z vládních funkcí. Čunek je obviněn z přijetí úplatku ve výši půl miliónu korun. Výbor navrhl krátké usnesení, v němž podporu vyjádřil. Pro jeho přijetí hlasovali všichni členové s výjimkou jednoho, který se hlasování zdržel. Byl jím sám Čunek.

Článek

Krátké usnesení zní: "Celostátní výbor důvěřuje předsedovi KDU-ČSL Jiřímu Čunkovi."

Předseda lidovců se už před jednání netajil tím, že věří, že jej spolustraníci podpoří, protože opačné rozhodnutí by poškodilo jméno strany.

Členové širšího vedení před jednáním požadovali, aby jim Čunek záležitost vysvětlil a obhájil se. Většina z nich nebyla rozhodnutá, zda bude hlasovat pro to, aby se vzdal svých vládních funkcí. Čunek je vicepremiérem a ministrem pro místní rozvoj.

V kanceláři prý vůbec nebyl

Čunek výboru v úterý předložil své důkazy, které mají potvrzovat, že obvinění je vykonstruované.

Policie se ve vyšetřování opírá o výpověď Čunkovy bývalé sekretářky Marcely Urbanové, které se měl chlubit, že dostal od firmy HB Real úplatek půl miliónu korun. Čunek se hájí tím, že v den, který Urbanová uvedla, ve Vsetíně vůbec nebyl.

Celý den měl být ve Zlíně, kde tehdy zasedala vláda a Čunek tu byl jako krajský radní. Ministr pro místní rozvoj má navíc k dsipozici další posudek, podle kterého není pravda, že firmu HB Real, která od města kupovala společnost Vsetínské byty, zvýhodnil.

"Nejsem ten, kdo zarputile dupe do země a říká, že chce být místopředsedou vlády. Tak to není. Zvažujeme, co je pro nás nejvhodnější," prohlásil Čunek při příchodu na jednání, které začalo v šest hodin večer.

Za svého šéfa se už dopoledne představilo předsednictvo strany. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Čunek se rozešel se svou advokátkou

Zlínská advokátka Jana Rejžková oznámila, že kvůli mediálnímu tlaku ukončila zastupování vicepremiéra a předsedy KDU-ČSL Jiřího Čunka v kauze údajného...

Výběr článků

Načítám