Hlavní obsah

Julínek odvolal ředitele tří nemocnic kvůli hospodaření

– PRAHA

Ministr zdravotnictví v úterý odvolal ředitele tří fakultních nemocnic. Svá místa musí opustit Petr Malý z pražské Thomayerovy nemocnice, Marie Alušíková z nemocnice Královské Vinohrady a Jaroslav Vomáčka z FN Olomouc. Mluvčí ministerstva Tomáš Cikrt Novinkám řekl, že hlavní příčinou odvolání byly problémy s hospodařením těchto zdravotnických zařízení.

Článek

"Ministr vyvodil osobní odpovědnost z dlouhodobého zadlužování a ekonomických problémů těchto zařízení, které si na konci loňského roku vyžádaly mimořádný výdaj ze státního rozpočtu ve výši 1,9 miliardy korun," řekl Novinkám Cikrt.

Podle něj budou na uvolněná místa vypsána výběrová řízení a chystá se také důkladný forenzní audit hospodaření nemocnic.

"Ministr má cíle s těmito nemocnicemi, některé jsou dlouhodobě zadlužené a nic se pod vedením dosavadních šéfů nezměnilo," shrnul ministrovy výhrady mluvčí. Dodal, že podrobnější příčiny odvolání nemůže z právních důvodů sdělit. "Pan ministr se všemi řediteli hovořil a osobně jim důvody sdělil," dodal.

Místo dosavadního ředitele pražské Fakultní Thomayerovy nemocnice Petra Malého dočasně nastoupí jeho statutární zástupkyně Dana Jurásková. Za ředitelku Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Marii Alušíkovou zaskočí Marek Zeman, který dříve působil na Vinohradech jako náměstek. Olomouckou fakultní nemocnici povede místo Jaroslava Vomáčky prozatím přednosta tamní první chirurgické kliniky docent Čestmír Neoral.

Julínek si chce údajně sám vybrat své spolupracovníky

Ředitel Thomayerovy nemocnice dostal od ministra jiné zdůvodnění. "Pan ministr uvedl jako důvod odvolání to, že si chce tým svých spolupracovníků na zavedených přímo řízených organizacích sestavit sám. Samozřejmě na takové rozhodnutí má právo," řekla Novinkám mluvčí nemocnice Jana Kocová.

"Možná že si někdo představuje, že lze oddlužit nemocnici ze dne na den, ale je to opravdu nesmírně tvrdá práce, každodenní souboj s náklady. Já se domnívám, že možná ani současný management ministerstva si neuvědomuje, co to je zadluženou nemocnici spravovat," uvedl odvolaný šéf olomoucké nemocnice Vomáčka.

Doplnil, že vzhledem k výměně politické garnitury na ministerstvu podobný krok nevylučoval, přesto ho rozhodnutí překvapilo. "Já si teď dávám určitý time out na přemýšlení. Myslím, že lidé si sami udělají obrázek o celé situaci," doplnil Vomáčka s tím, že jeho nemocnice prý hospodaří již třetím rokem se ziskem a daří se jí snižovat i závazky po lhůtě splatnosti z minulosti.

Podle Ratha Julínek rozhoduje podle momentální libovůle

S okamžitou reakcí přišel stínový ministr zdravotnictví za ČSSD David Rath, který označil Julínkův krok za politicky motivovanou čistku. "Sám Tomáš Julínek zrušil bonusový a sankční řád nemocnic, který jasně deklaroval za nesplnění jakých podmínek lze ředitele odvolat," připomněl Rath s tím, že ministr zrušením kriterií posunul ČR "někam na Balkán", kde platí pouze "momentální libovůle".  

Sociální demokracie protestuje proti tomu, aby odvolaní ředitelé byli nahrazováni podle politického klíče.

Reklama

Výběr článků

Načítám