Hlavní obsah

Církev si chce nechat vybavení katedrály sv. Víta

Právo, ČTK,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Snahou katolické církve údajně bude, aby součástí jednání o předání katedrály sv. Víta státu byly nově i otázky týkající se vnitřního vybavení kostela. Předměty nesmírné historické a kulturní hodnoty, jsou podle právníka Petra Zderčíka, který ve sporu zastupuje kapitulu, církevním majetkem.

Článek

Také podle kardinála Miloslava Vlka to nikdo nikdy nezpochybnil. Doposud však předmětem dohod nebyly. I přes víkendovou mediální přestřelku Vlka s prezidentovým mluvčím Petrem Hájkem ohledně rychlosti předání katedrály sv. Víta Hradu je prezidentská kancelář přesvědčena, že úterní schůzka nepovede ke zbytečným průtahům.

"Jsem přesvědčen, že ta jednání budou probíhat hladce, rychle a bezproblémově," řekl na dotaz Práva Ladislav Jakl, ředitel hradního politického odboru.

Argumentoval zkušeností z loňského září, kdy Správa Pražského hradu také na základě soudního rozhodnutí předala "hladce" chrám sv. Víta Metropolitní kapitule. Zároveň však k úterní schůzce ještě poznmenal: "Faktem je, že posuzovat průběh jednání je správné podle konkrétních kroků."

Vlk chce, aby Hrad jednal o předání chrámu i s ním

Hájek v pátek Právu řekl, že Hrad má být v úterý připraven k okamžitému převzetí katedrály i přilehlých budov. To ale rozčílilo Vlka, podle kterého schůzka bude o termínu předání, který dosud nebyl stanoven. Mluvčí Hradu kontroval, že Hrad nejedná s Vlkem, ale s Metropolitní kapitulou, která katedrálu nyní spravuje.

Proti tomu se včera ohradil kardinál. "Musím zde říci, že pan kancléř Weigl se naopak před týdnem domáhal, abych ho přijal ve věci katedrály," uvedl na své webové stránce s tím, že k setkání došlo.

"Musel vzniknout nějaký podnět k jednání," bránil Jakl iniciativu hradního kancléře Weigla ke schůzce s kardinálem. Došlo podle něj na ní "minimálně ke shodě, že všechna ta další, praktická jednání o předání budou vedena konstruktivně".

Reklama

Související témata:

Související články

Nejvyšší soud sebral církvi chrám sv. Víta

Nejvyšší soud 31. ledna zrušil rozsudek Obvodního soudu pro Prahu 1 o navrácení katedrály svatého Víta církvi. Deníku Právo to v pátek potvrdil místopředseda...

Výběr článků

Načítám