Hlavní obsah

Čunek se rozešel se svou advokátkou

PRAHA

Zlínská advokátka Jana Rejžková oznámila, že kvůli mediálnímu tlaku ukončila zastupování vicepremiéra a předsedy KDU-ČSL Jiřího Čunka v kauze údajného přijímání úplatků. Právnička obhajuje také podnikatele Romana Vaškůje v případu podvodů s lehkými topnými oleji (LTO). Právě Vaškůj měl ovlivňovat bývalou Čunkovu sekretářku Marcelu Urbanovou, která aféru s údajným úplatkem vyvolala.

Článek

"Pod mediálním tlakem v posledních dnech jsem se rozhodla ukončit zastupování vicepremiéra Jiřího Čunka v kauze přijímání úplatků. Pan Čunek mé rozhodnutí akceptoval. Nadále budu zastupovat pouze paní doktorku Pavlu Čunkovou," řekla Rejžková Právu.

"Pokud by moje osoba mohla ublížit jakémukoli klientovi, učinila bych tak stejně a zastupování bych ukončila. Za této situace se již k záležitostem týkajících se pana Čunka nebudu a nemohu vyjadřovat, jsem až do skončení té věci vázána mlčenlivostí," doplnila Rejžková.

"Došlo k tomu po vzájemné dohodě, a to z toho důvodu, že i pro paní Rejžkovou byla celá situace z profesního hlediska velice složitá. Zastupovala dva klienty, ze kterých u jednoho došlo minimálně k podezření z toho, že mohl pana Čunka poškodit," řekl mluvčí lidovců Martin Horálek.

Mluvčí lidovců ale upozornil, že oba se nerozešli ve zlém. "Vyplývá to i z toho, že advokátka stále zastupuje jeho manželku," upřesnil Horálek.

Na dotaz, v jaké záležitosti bude Rejžková zastupovat vicepremiérovu manželku, advokátka sdělila: "Objevily se okolnosti, které lze vyhodnotit tak, že paní Čunková bude potřebovat právní ochranu."

Policie Vaškůje zadržela

Rozhodnutí zlínské advokátky, která zastupovala Čunka s dalším advokátem Eduardem Brunou, předcházelo zadržení tří mužů, kteří se údajně snažili za úplatek ovlivnit výpověď Marcely Urbanové, klíčové svědkyně v Čunkově korupční kauze.

Jedním z nich měl být podle aktuálně.cz zlínský podnikatel Roman Vaškůj, s nímž je spojena kauza LTO. Rejžková, která před časem pomáhala i Stanislavu Grossovi, když propukla jeho aféra s koupí bytu, současně obhajuje i Vaškůje v aféře LTO. Čunek Právu řekl, že jméno Vaškůje zná z novin, nezná se s ním osobně. V neděli večer Právo informoval, že zvažuje, zda s advokátkou neukončí spolupráci.

"Ty dvě kauzy spolu nijak nesouvisí," zdůraznila Jana Rejžková. O zadržení tří mužů se prý dověděla v pátek na policii u plánovaných výslechů v Čunkově kauze. "Byla to jen zmínka." Čunek považuje možné ovlivňování svědkyně za absurdní.

Policie zatím neupřesnila, jestli Vaškůje již obvinila

Vrchní komisařka Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality Veronika Dumková Novinkám sdělila, že se její útvar případem zabývá, nemůže však k němu podávat žádné informace. "Okresní státní zastupitelství v Přerově si vymínilo, že bude všechny informace k případu podávat samo, my je nemůžeme obejít," řekla.

Přerovské zastupitelství ale nechce sdělit sebemenší poznatky o průběhu vyšetřování. "V této věci se zatím nemohu vyjádřit. Prosím neklaďte mi žádné další otázky, nemohu na ně odpovědět," řekla Právu v pondělí odpoledne přerovská okresní státní zástupkyně Jana Staňková

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám