Hlavní obsah

Exministr Bublan chce kvůli gripenům vyšetřovací komisi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Bývalý ministr vnitra František Bublan (ČSSD) a současný předseda Bezpečnostního výboru Poslanecké sněmovny řekl v Nedělní partii televize Prima, že podporuje myšlenku zřízení parlamentní komise pro vyšetření údajného uplácení při neuskutečněném nákupu vojenských stíhaček JAS-39 Gripen od švédského výrobce Saab.

Článek

Na otázku moderátora, zda se exministr neobává, že by se mohla prokázat podezření, že se úplatkářské aféry účastnily také členové ČSSD, Bublan odpověděl, že se bát nechce. "Mělo by se to přešetřit. V tomto případě ať platí "padni komu padni," řekl.

Bublan v době prodeje, který v roce 2001 v ČR zprostředkovávala britská společnost British Aerospace (BAe), a z něhož nakonec sešlo, ve vládě ještě nepůsobil, byl šéfem rozvědky.

Exministr se v neděli rovněž krátce vyjádřil k odvysílanému dokumentu švédské televize o kauze s gripeny, resp. o jeho části, v níž s novináři o údajném uplácení a možném ovlivňování policie hovoří bývalý ministr zahraničí Jan Kavan. [celá zpráva]

"Jeho vystoupení v pořadu bylo mým osobním zklamáním," řekl Bublan, ale zároveň dodal, že před učiněním závěrů je nutné celou záležitost řádně vyšetřit. "Musí se prokázat, jestli se uplácelo. Je rozdíl mezi lobbyingem a podplácením. Ten lobbying tam byl z různých stran, například ze strany Američanů nabízející stroj F-16, to je normální," pověděl František Bublan.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám