Hlavní obsah

Část lidovců chce opět zvolit prezidentem Klause

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Vedení lidovců chce najít svého kandidáta na prezidenta republiky pro volbu příští rok. Někteří členové by ale podpořili Václava Klause. To by mohlo být pro jeho znovuzvolení klíčové.

Článek

Součet poslanců a senátorů ODS (81+41) plus lidovců (13+11) by Klausovi v posledním, třetím kole volby, kdy se hlasy z obou komor sčítají, stačil. Ale jen za předpokladu plné podpory ODS a lidovců. Celkem by to bylo 146 hlasů, když nadpoloviční většina je 141.

Názory v předsednictvu KDU-ČSL jsou ale zatím dosti rozdílné. Šéf lidovců Jiří Čunek Právu řekl, že budou hledat člověka, který by mohl uspět. Pokud ho nenaleznou, je podle něj možné Klause podpořit. "Nevíme nyní, kdo proti němu bude kandidovat, ale je pravda, že Václav Klaus není pro nás persona non grata," uvedl Čunek.

Místopředseda KDU-ČSL a jihomoravský hejtman Stanislav Juránek si myslí, že lidovci silného protikandidáta nemají, a je pro podporu Klause. "Já žádného kandidáta, kterého by mohla KDU-ČSL postavit, nevidím. Myslím, že současný prezident je prezidentem nejen jedné politické strany," řekl.

Mezi možnými kandidáty jsou Pithart a Halík

Mezi lidovci se však objevují i zmínky, že by mohl znovu zkusit štěstí místopředseda Senátu Petr Pithart.

Místopředseda lidovců David Macek bude prosazovat proti Klausovi katolického kněze a univerzitního profesora Tomáše Halíka. Ten do voleb jít ale nechce. Mackovi na Klausovi vadí, že často znevažuje roli občanských sdružení a církví ve společnosti, jeho postoj k evropské problematice a to, že se nedokázal vypořádat s chybami transformace 90. let. "Nevím, čím by mohl být inspirativní pro mladou generaci do budoucna," řekl Macek Právu.

Halík je podle něj autoritou bez ohledu na to, jestli má nebo nemá veřejnou funkci. Podle něj zná nejen dobře českou povahu, ale dobře se orientuje ve světě. "Myslím, že má šanci získat v KDU-ČSL větší podporu než tu mou," uvedl Macek.

"Halík je velmi kvalitní člověk, který by za určitých okolností získal moji podporu, ale nemohu předjímat," reagoval Čunek. Pochybuje, že by znovu kandidoval Pithart.

Místopředseda KDU-ČSL Marián Hošek by také přivítal vlastního kandidáta. "Musíme se o kandidátech bavit a Tomáš Halík do té diskuse jistě patří a má moje sympatie," řekl Právu. Také Pithart má podle něj šanci.

Jílek: farář nemá v politice co dělat

Proti Halíkově kandidatuře se postavil šéf lidoveckých senátorů Adolf Jílek. "Já si myslím, že farář nemá jít do politiky. Farář se má věnovat pastoraci," řekl Právu Jílek. "Kolem nás se pohybuje dost kvalitních lidí. Žena? Proč ne, když už máme ministryni obrany. Tam to vojákům jistě vadilo, ale už si zvykli," podotkl Jílek.

Předsedkyně lidoveckých poslanců Michaela Šojdrová si myslí, že jsou možné obě možnosti - hledat svůj tip i podpořit Klause. "Pan Tomáš Halík je jistě osobnost, která splňuje moje představy o prezidentovi, ale je otázka, zda by byl zvolen. Musíme mít dohodu ve straně i s koaličními partnery," uvedla Šojdrová. Zelení ale Klause jasně odmítají. Šojdrová pochybuje, že by znovu kandidoval Pithart, když se o to už neúspěšně pokusil: "To považuji za handicap."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám