Hlavní obsah

ČSSD odmítá poplatky u lékařů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Sociální demokracie nepodpoří zavedení poplatků ve zdravotnictví, pokud by je měli platit i důchodci a děti. O platbách pacientů za recept či za stravu v nemocnici, je ČSSD ochotna diskutovat jen tehdy, pokud bude existovat síť neziskových nemocnic a zdravotní pojišťovny se nezmění na akciové společnosti, sdělil po sobotním jednání celostátní komise ČSSD pro zdravotnictví stínový ministr zdravotnictví David Rath.

Článek

S návrhem zavést poplatky za recept, návštěvu lékaře, den pobytu v nemocnici či ošetření na pohotovosti přišel tento týden ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS). Zmínil se o tom, že by je měli platit i důchodci a děti. Seniorům by náklady srovnal sociální systém. Součástí Julínkovy reformy je i převedení zdravotních pojišťoven na akciové společnosti. 

"Jde o asociální plán, který by neúměrně ekonomicky zatížil mladé rodiny s dětmi, které už dnes patří mezi sociálně nejohroženější," stojí v prohlášení ČSSD, "místo toho, aby se společnost snažila těmto lidem výchovu dětí usnadnit, už s ohledem na nízkou porodnost, tak vláda ODS plánuje nové náklady pro tuto skupinu obyvatel."

Sociální demokraté se také obávají, že poplatky zhorší už tak špatnou ekonomickou situaci důchodců, kteří dokonce mohou začít zdravotní péči záměrně zanedbávat, což se nepříznivě odrazí na jejich zdravotním stavu.

"Připravované kroky  v oblasti zdravotní péče spíše potvrzují obavy, že ministr Julínek a  trojkoaliční vláda se nezajímají o osudy, zdraví a životy lidí, ale spíš o výhodně zprivatizované majetky a zisky pro jejich současné a budoucí sponzory," uvádí ČSSD.

O nutnosti zavedení poplatků se v minulosti zmiňoval i Rath. Hovořil o nich v době, kdy byl sám ministrem zdravotnictví. Dnes označil zavedení poplatků i pro děti a seniory za "raritu v Evropě". Poplatky jsou podle něj ve spojitosti s přeměnou pojišťoven v akciové společnosti a s privatizací nemocnic "absurdní a nebezpečné". Stínový ministr tvrdí, že by díky kombinaci těchto faktorů byla "pro řadu občanů péče těžko dostupná".

Reklama

Výběr článků

Načítám