Hlavní obsah

Kvůli sněhové nadílce vyjely sypače, lyžaři se radují

V některých oblastech Čech v sobotu ráno sněžilo. Hustě sněžilo v Libereckém a Ústeckém kraji, sníh ale padal i v Praze a na jihozápadě Středočeského kraje. V Libereckém i Ústeckém kraji musely vyjet sypače, vozovky se jim daří udržovat sjízdné, i když řidiči musejí být opatrní.

Článek

Ve vyšších polohách na východě Čech v sobotu napadlo několik centimetrů sněhu, místy sněžilo i odpoledne. Silničáři upozorňují motoristy, že na horských silnicích leží zbytky rozbředlého sněhu, všechny komunikace jsou však se zvýšenou opatrností sjízdné, vyplývá z informací Správy a údržby silnic Královéhradeckého a Pardubického kraje.

Zbytky sněhu ležely na silnicích v Krkonoších, přibližně tři centimetry nového sněhu připadly na horských vozovkách v Orlických horách, rozbředlý sníh ztěžuje motoristům jízdu také v okolí Lanškrouna, Poličky či Žamberka. V nižších polohách Královéhradeckého a Pardubického kraje jsou silnice sjízdné bez omezení, v některých oblastech jsou však po dešťových srážkách mokré.

Horská služba v Krkonoších vyhlásila v sobotu kvůli nově napadlému sněhu třetí stupeň lavinového nebezpečí z pětibodové škály. V noci na dnešek připadlo přibližně osm centimetrů nového sněhu. Na hřebenech hor leží celkem 160 centimetrů sněhu.

V Liberci hustě sněžilo

V Libereckém kraji začalo začalo ráno hustě sněžit a v horských oblastech se na silnicích držela souvislá vrstva sněhu. Teploty tam místy klesly pod nulu. "V Jablonci nad Nisou sněží asi od půl desáté a kolem desáté již byly silnice bílé," uvedl operační důstojník jablonecké policie. Hustý provoz se očekává především na hlavních tazích ze západních Krkonoš a Jizerských hor, kde se střídají týdenní turnusy rekreantů.

V Libereckém kraji připadlo mezi pěti až deseti centimetry přírodního sněhu a podmínky pro sjezdaře a běžkaře se zlepšily.V Rokytnici nad Jizerou nasněžilo až 10 centimetrů a ve výšce nad 1000 metrů pokrývá sjezdovky i běžecké tratě kvalitní prachový sníh. Zájem lyžařů však byl jen průměrný.

V jihočeském Zadově lyžovalo jen padesát lidí, které přilákaly ranní sněhové přeháňky, během dne však začalo pršet.

Sněhové přeháňky i v jiných krajích

V Ústeckém kraji jsou všechny silnice sjízdné, osmdesát posypových vozů situaci zvládá, i když ve vyšších polohách sníh netaje a zůstává na silnici ležet. Silničáři předpokládají, že jim během dne pomůže stoupající teplota. V nižších polohách kraje jsou vozovky vlhké.

Sněhové přeháňky zažili také ve středních Čechách a v Praze. Ve vyšších polohách Středočeského kraje zůstává na silnicích místy ležet rozbředlý sníh. Podle informací pracovníků dispečinků správy a údržby silnic by řidiči měli při jízdě zvýšit pozornost.

Mírně sněžilo například na Benešovsku, Berounsku, Kladensku, Rakovnicku a Příbramsku. Čerstvě napadaný sníh je podle policie příčinou několika nehod včetně jedné vážné, kdy osobní auto havarovalo na rychlostní silnici R4 ve směru na Příbram nedaleko Mníšku pod Brdy u Prahy. Průjezdný je jen jeden jízdní pruh. Řidič auta byl převezen do příbramské nemocnice, jeho spolujezdkyni s těžkým zraněním přepravil vrtulník do nemocnice v Praze.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám