Hlavní obsah

Poslanci chtějí zmírnit zákaz kouření na zastávkách

Právo, Jiří Novotný
PRAHA

Zmírnit zákaz kouření na nádražích i zastávkách se snaží poslanci Boris Šťastný (ODS), Olga Zubová (Strana zelených) a Jiří Carbol (KDU-ČSL). Vypracovali návrh novely antikuřáckého zákona, který vláda na svém zasedání projedná již 7. března a pak se jím bude zabývat Sněmovna.

Článek

"Často není jasné, co ještě je, a co už není nástupiště či zastávka. To vede k velkým nejasnostem při vymáhání zákona. Proto chceme prosadit, aby zákaz kouření platil pouze na uzavřených nebo krytých nástupištích a v přístřešcích městské hromadné dopravy," řekl Právu Šťastný.

Když poslanecký návrh v parlamentu projde a podepíše jej i prezident, budou podle Šťastného nekuřáci i nadále chráněni před škodlivými vlivy pasivního kouření v uzavřených a krytých prostorách. Zároveň ale nebudou omezováni kuřáci na otevřených místech, kde jsou škodlivé vlivy pasivního kouření zanedbatelné.

Kuřáky oddělit od nekuřáků zdí

Za cigaretu zapálenou na peróně či na zastávce může být kuřákovi udělena pokuta až 1000 korun. Policisté ani městští strážníci toho ovšem příliš nevyužívají a zákon zůstává jenom na papíře.

Podobně je tomu i v hospodách a restauracích. "Zákon č. 379/2005 stanovil, že pokud stravovací zařízení nemá vyhrazený a příslušně označený prostor pro kuřáky, je nekuřácká. Z hlediska ochrany nekuřáků je to ale zcela neúčinné, pokud větrání nedosahuje rychlosti orkánu," prohlásil Šťastný.

Pro restaurace, hospody i bary poslanci požadují povinnost stavebně zcela oddělit kuřácké a nekuřácké zóny. Zakázat zcela kouření chtějí i ve společných prostorách bytových domů.

Přes odpor ODS

Návrh novely zaslali poslanci vládě přesto, že počátkem února ji odmítl podpořit poslanecký klub ODS. Premiér Mirek Topolánek tehdy Šťastnému doporučil, aby této iniciativy zanechal. Ten ho ale neposlechl.

Anketa

Souhlasíte se zákazem kouření na zastávkách?
Ano
78 %
Ne
22 %
Celkem hlasovalo 8419 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám