Hlavní obsah

Starostové vyzvali k referendu o radaru

Právo, Radek Plavecký

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PŘÍBRAM

K celostátnímu referendu o umístění amerického protiraketového radaru v Česku vyzvalo vládu Mirka Topolánka šestnáct starostů obcí na Příbramsku, bezprostředně sousedících s Vojenským výcvikovým prostorem Brdy, kde má součást americké protiraketové obrany stát. V pátek odpoledne po společném jednání podepsali prohlášení, v němž kritizují českou vládu za nedostatek informací a malou komunikaci a vyzývají k vyhlášení referenda.

Článek

"Žádáme poslance Parlamentu ČR, aby zvážili, zda by o radarové základně neměli rozhodovat všichni občané," uvedl organizátor včerejšího setkání příbramský starosta Josef Řihák (ČSSD) s tím, že celé prohlášení není namířeno proti USA, ale vyjádřením nesouhlasu se základnou a se způsobem jednání české vlády s dotčenými starosty.

Informace jen z médií

Ne všichni starostové ale s plebiscitem souhlasí. "Referendum považuji za druhořadé, není asi nutné, hlavní jsou informace," dodal starosta Drahlína Stanislav Sláma (nez.). Právě na jejich nedostatek si starostové ve svém prohlášení stěžují.

"Jsme znepokojeni z toho, jakým způsobem k nám vláda ČR přistupuje v souvislosti s žádostí USA o umístění radarové základny na území Vojenského prostoru Brdy," uvádí prohlášení starostů z Brd, kteří si stěžují, že jsou odkázáni jen na informace z médií.

"Od české vlády jsme nedostali žádné relevantní informace. O tak závažné věci, jako je umístění pro nás neznámého vojenského zařízení, by měli být podrobně informováni všichni občané republiky, zejména ti, kterých se rozhodnutí přímo dotkne," dodávají starostové, kteří podepsaným prohlášením vyzvali českou vládu, aby o projektu informovala veřejnost dříve, než odpoví na žádost vlády USA.

Starostové chtějí technická data

"Hlavně chceme znát technická data, abychom na jejich základě mohli posoudit, jaká jsou bezpečnostní, zdravotní a ekologická rizika projektu. Všichni nám říkají, že to je bezpečné, tak proč nám neukáží nějaká čísla, na jejichž základě bychom se mohli sami rozhodnout," namítal starosta Věšína Pavel Hutr (ČSSD).

Podle starostů není správné, že se uvažuje o výměně souhlasu se základnou za investice do zlepšení infrastruktury obcí. "Nesouhlasíme, aby se tak vážná záležitost stala předmětem jakéhokoli obchodu," uvedl příbramský starosta Řihák.

Páteční schůzky se zúčastnili i zástupci amerického velvyslanectví. "Jsem rád, že jsem mohl slyšet námitky starostů, ale oni mají výhrady hlavně k české vládě. My jsme ochotni předat všechny informace, které zatím máme. Doposud se ale česká vláda nevyjádřila a pohovory jsou na začátku. Není jasné, jaké dá vláda stanovisko, takže zatím není moc o čem informovat," řekl Právu Christian Marchant z politického oddělení americké ambasády. 

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám