Hlavní obsah

Hrad příští týden převezme katedrálu a zruší vstupné

Právo,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Na opětovém předání katedrály sv. Víta státu se v pátek dohodla Správa Pražského hradu s Metropolitní kapitulou. Stokorunové vstupné, které návštěvníci objektu doposud platili, bude zrušeno.

Článek

"Předpokládáme, že v úterý začne proces předávání. Máme připravené všechny protokoly i co se týče vody, energie, zabezpečení atd. Chybějí jen podpisy a razítka. Zkrátka, kdybychom začali hned teď, do večera jsme schopni převést všechny budovy," řekl v pátek odpoledne na dotaz Práva mluvčí prezidenta Václava Klause Petr Hájek.

Podle něj na Hradě nemají žádnou pochybnost, že předání proběhne hladce. "Byl také vyzván zástupce kapituly, aby už nepokračovali ve vybírání vstupného do katedrály," prozradil Hájek.

Stokorunové vstupné totiž k nevoli návštěvníků i prezidentské kanceláře zavedla církev loni v září, když na základě soudního rozhodnutí sv. Víta převzala. "Se stoprocentní jistotou mohu říci, že vstupné v katedrále bude zrušeno," uvedl mluvčí.

Nejvyšší soud minulý měsíc zrušil rozhodnutí, že katedrála patří církvi, a nařídil znovu projednat nižšímu soudu spor o její vlastnictví. Vyhověl tak dovolání Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových. [celá zpráva]

Spor o katedrálu se táhne už 14 let.

Reklama

Související témata:

Související články

Nejvyšší soud sebral církvi chrám sv. Víta

Nejvyšší soud 31. ledna zrušil rozsudek Obvodního soudu pro Prahu 1 o navrácení katedrály svatého Víta církvi. Deníku Právo to v pátek potvrdil místopředseda...

Výběr článků

Načítám