Hlavní obsah

Čunek nerezignuje, i když se stížností neuspěl

– PRAHA

Státní zástupce zamítl stížnost vicepremiéra, ministra pro místní rozvoj a předsedy KDU-ČSL Jiřího Čunka proti obvinění z korupce. Čunkův obhájce Eduard Bruna to potvrdil Právu. Podle něj je hlavním důvodem rozhodnutí státního zástupce to, že k incidentu mohlo dojít, a proto považuje za nutné kauzu vyšetřit. Čunek uvedl, že na vládní post rezignovat nehodlá.

Článek

"Já bych jenom potvrdila, že stížnost byla zamítnuta, a to z důvodu, že byla vyhodnocena jako nedůvodná. Blíže se k důvodům nebudu vyjadřovat. Trestní stíhání běží i nadále," řekla přerovská státní zástupkyně Jana Staňková.

"Státní zástupce se subjektivně domnívá, že ta věc je nejasná a je třeba ji prošetřit. Já pevně věřím, že jsem dodal dostatek dokladů, které ještě budeme doplňovat, žádný problém v tom nevidím," řekl Čunek.

Dodal, že nemá zatím v úmyslu dát k dispozici svůj vládní post. "Důvod je jednoduchý, jsem si naprosto jistý, že jsem nic neudělal," řekl Čunek. Minulý týden, kdy stížnost podával, šéf lidovců řekl, že zváží rezignaci na vládní post po rozhodnutí státního zástupce.

Přerovské státní zastupitelství také rozhodlo o stížnosti, kterou podal proti svému obvinění z úplatkářství majitel vsetínské firmy HB Real Petr Hurta. Výsledek rozhodnutí však zatím státní zástupkyně nesdělila. "Nemám žádné informace o tom, jak to dopadlo," řekl Hurta s tím, že je na cestách. Dříve jakékoliv podezření z korupce odmítl.

ODS ani zelení Čunkovu rezignaci nepožadují

Čunka k rezignaci netlačí ani zástupci ODS a Strany zelených. "Nehodlám ho vyzývat, aby odstoupil, je to primárně věc pana vicepremiéra," uvedl šéf zelených Martin Bursík. Podle něj je Čunkův případ precedens týkající se presumpce viny či neviny politiků. Soudí, že když politik původně jen dočasně odejde z funkcí a pak je očištěn, nemá šanci se do politiky zpátky vrátit. "Přeji si, aby ta věc dopadla dobře pro pana vicepremiéra Čunka i pro vládu," uvedl Bursík.

Místopředseda vlády za ODS Alexandr Vondra poznamenal, že důvěryhodnost kabinetu záleží na jeho činnosti a Čunkova kauza jeho práci nijak neovlivňuje. Jako senátor Vondra hlasoval proti Čunkově vydání, podle vlastních slov "v něm hlodají červíčky pochybností tím i oním směrem".

Vicepremiér Petr Nečas (ODS) míní, že šéf lidovců má dost argumentů na to, aby veškerá podezření rychle rozptýlil. Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS) si myslí, že jde o rozhodnutí lidoveckého vicepremiéra.

"Rozhodnutí místopředsedy vlády Jiřího Čunka neodstoupit z vládní funkce ani poté, co neuspěl se svým odvoláním proti trestnímu stíhání, je podle vedení ČSSD jasným porušením veřejného slibu. Pan Čunek opakovaně prohlásil, že odejde z vlády v případě, že státní zástupce odmítne jeho stížnost a to se nyní stalo," kritizovala vicepremiéra soc. dem.

Čunka policie obvinila z toho, že ještě jako starosta Vsetína v roce 2002 vzal úplatek od realitní společnosti HB Real. To ale vicepremiér odmítá. Podle posledního průzkumu veřejného mínění jeho popularita klesla zhruba o pětinu. [celá zpráva]

Šéf lidovců si stěžoval na to, že policie do obvinění nezahrnula všechny relevantní dokumenty. Především ty, které mají dokazovat, že 497 tisíc, které si v únoru 2002 uložil do banky, pocházely z vyplácení vkladů ve zkrachované Universal bance, a ne z úplatku od realitní společnosti. [celá zpráva]

Policejní obvinění stojí nejen na bankovních výpisech místopředsedy vlády, ale také na svědectví Čunkovy bývalé sekretářky Marcely Urbanové, která exstarostu viní rovněž ze sexuálního obtěžování. Vedení Vsetína zvažuje, jestli na Urbanovou nepodá trestní oznámení za lživá tvrzení a poškozování města.  [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám