Hlavní obsah

Kavan se rozpovídal o úplatcích za gripeny, naletěl švédské TV

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Bývalý vicepremiér a ministr zahraničí ve vládě Miloše Zemana Jan Kavan bude mluvit jako jeden z hlavních svědků v závěrečné části dokumentu švédské televize o údajné korupci spojené s neuskutečněným nákupem stíhaček Gripen pro českou armádu. Dalším bude spolumajitel agentury Previa Petros Michopulos. Dokument vysílá v úterý večer švédská televize.

Článek

Kavan Právu řekl, že to zjistil, když mu švédská televize zaslala, jak vyžaduje tamní zákon, text jeho výroků tajně natočených švédskými novináři při dvou schůzkách (v Praze na konci loňského roku a v Londýně v polovině ledna) a jednom mezinárodním telefonním rozhovoru.

Švédští novináři se při jednání s Kavanem vydávali za pracovníky britské bezpečnostní agentury, která pracuje mj. pro dodavatele gripenů, firmu BAE Systems, a hledají v Česku někoho, kdo by jim mohl pomoci čelit mediálním problémům, vznikajícím v souvislosti s podezřením na úplatky.

"Někdy před Vánoci loňského roku mně volali dva pánové, kteří tvrdili, že zastupují britskou bezpečnostní agenturu ESID, mezi jejímiž klienty byla BAE Systems. Říkali, že mají zájem zjistit skutečný rozsah korupce, kterou podle nich údajně v ČR organizoval zástupce BAE pro ČR Steve Mead. Tvrdili, že BAE má zájem zjistit, jak rozsáhlá tato korupce byla a koho se týká," řekl Právu Kavan s tím, že jim doporučil Petrose Michopulose a jeho agenturu Previa (viz rámeček).  S Michopulosem se vydal k jednání do Londýna. Všechna setkání byla Švédy tajně natočena.

Kavan Právu řekl, že po jednání v Londýně pojal podezření, že lidé, s nimiž jednal, ho nepřímo nabádají k ovlivňování policejního vyšetřování, a proto na ně podal druhý den po schůzce, 19. ledna, trestní oznámení. Když minulý týden zjistil, že šlo o novináře, podal stížnost švédské televizi.

Kavan spekuluje o korupci, důkazy nemá 

Ve výrocích, které budou zveřejněny, Kavan mj. uvádí v souvislosti s údajnými úplatky, že skutečnost, že peníze šly z ruky do ruky, byla přinejmenším v parlamentu veřejným tajemstvím. Dodává také, že korupce šla napříč politickým spektrem a týkala se ODS, ČSSD a lidovců. Odhadl, že se to může týkat tuctů lidí.

Kavan k těmto svým výrokům Právu sdělil, že pro ně nemá žádné důkazy a že jen opakoval spekulace, které v době jednání o nákupu gripenů kolovaly v kuloárech. Domníval se podle svých slov, že jeho partneři něco takového chtějí slyšet.

"Bylo známo, a to jsem také věděl, že nákup gripenů provázel silný lobbing. Na druhé straně lobbing za americké F-16 rovněž nebyl malý. S korupcí jsem se osobně nesetkal," upřesnil Kavan.

Petros Michopulos (36)
Od roku 2002 působí v agentuře Previa, která se zabývá mj. vztahy s médii, poskytuje informační servis a zajišťuje tzv. krizovou komunikaci.
Věnuje se především oblasti strategického plánování a řídí zakázky pro klíčové klienty.
Je i spolumajitelem reklamní agentury LL Production a předsedou představenstva společnosti Pyrghos Lefkos, která se zabývá pronájmem nemovitostí.
V letech 1996 a 1998 vedl volební kampaň ČSSD, jejíž součástí byl tzv. Zemák. Působil také jako poradce a mluvčí někdejšího místopředsedy Zemanovy vlády Egona Lánského.

Celý rozhovor s Janem Kavanem o jeho vystoupení ve švédském dokumentu o korupci při prodeji gripenů čtěte v úterním Právu.

Dodávka JAS-39 Gripen do ČR

  • březen 1997 - vláda Václava Klause (ODS) rozhodla o modernizaci letectva a nahrazení dosluhujících strojů MiG-21

Uchazeči o dodávku: McDonnell-Douglas/Boeing (USA, F/A-18) a Lockheed Martin (USA, F-16), Dassault Aviation (Francie , Mirage 2000-5), konsorcium EADS (EU, Eurofighter Typhoon) a BAa Systems/Saab (Velká Británie/ Švédsko JAS-39 Gripen)

  • leden 2001 - ministr obrany Vladimír Vetchý vyhlásil výběrové řízení na nové nadzvukové letouny pro české vojenské letectvo v lednu 2001
  • květen 2001 - z tendru odstoupili Američané kvůli netransparentnosti Následně se stáhly i Dassault a EADS a v soutěži tak zůstalo jen konsorcium BAE Systems/Saab s gripeny
  • říjen 2001 - vláda Miloše Zemana (ČSSD) konstatovala, že BAa Systems/Saab splnili zadání
  • duben 2002 - vláda Miloše Zemana schválila nákup 24 stíhaček JAS-39 Gripen za více než 60 miliard korun. Zákon o financování nákupu ale odmítl Senát, jehož veto poslanci nepřehlasovali
  • léto 2002 - vláda  Vladimíra Špidly (ČSSD) po povodních odstoupila od nákupu gripenů
  • červenec 2003 - Špidlova vláda se rozhodla pro pronájem stíhacích letounů. Starší stroje F-16 nabídly Belgie, Nizozemí a USA, Kanada přišla s letouny F/A-18. Švédsko nabídlo za stejnou cenu 14 nových gripenů.
  • červen 2004 - vláda se rozhodla pro pronájem 14 gripenů na deset let za dvacet miliard korun, armáda podepsala smlouvu 
  • duben 2005 - do ČR přiletěly první gripeny
  • červenec 2005 - gripeny zařazeny do letectva AČR

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám