Hlavní obsah

Za zveřejnění ministerských dluhů hrozí novinám pokuta

– PRAHA
Právo, ada, nig

Správní řízení, na jehož konci hrozí až stotisícová pokuta, zahájil v pondělí Úřad na ochranu osobních údajů s novinářem, který v Hospodářských novinách (HN) zveřejnil údaje o dluzích některých členů vlády. Právu to potvrdil šéf Úřadu Igor Němec. Jak řekl, nebylo třeba, aby došly nějaké stížnosti, neboť podle zákona o střetu zájmů má úřad jednat, jestliže někdo koná v rozporu s účelem zákona.

Článek

"Jedná se o podezření, že novinář použil data v rozporu s účelem, který stanovuje zákon o střetu zájmů. Tím je zjišťování konfliktu zájmů. Podle mě tento případ není zjišťování," uvedl Němec. Nechtěl ale spekulovat o výši pokuty, jejíž horní hranice sto tisíc korun je stanovena právě v zákonu o střetu zájmů.

"Nějaké stížnosti přicházejí. A jsou tu předpoklady, že by mohly přicházet," řekla Právu mluvčí úřadu Hana Štěpánková. Odmítla však sdělit, od koho. Zdůraznila, že nebyly přímým podnětem k zahájení správního řízení.

Podle zákona musejí politici dluhy zveřejnit

Nový zákon o střetu zájmů, který začal platit od letošního ledna, sice rozšířil povinnost politikům zveřejňovat vedle příjmů, darů, majetku i závazky, avšak občané do nich mohou nahlížet pouze na internetových stránkách poté, co se dostaví do Sněmovny, aby zde dostali přístupové heslo. Bez něhož se do registru majetku politiků nedostanou.

HN zveřejnily informaci, že ministr vnitra Ivan Langer má "u HVB Bank dvě hypotéky, z nichž mu zbývá splatit celkem 5,2 miliónu korun a dalších 1,6 miliónu dluží věřiteli, kterého označuje jako ,ing. Ivan Kyselý'."

U premiéra Mirka Topolánka list uvedl, že "má na pražský byt hypotéku 5,25 miliónu korun" a dodávají, že "se jeho závazek u Raiffeisenbank snížil o čtvrt miliónu". Dále HN napsaly, že "hypotéku a úvěr přes milión má ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil".

Podle HN "se splácením hypotečního úvaru u Komerční banky pokročil i ministr zemědělství Petr Gandalovič, jeho závazek činí činí 680 tisíc Kč".

Politici si většinou stěžovat nechtějí

Gandalovič žalovat HN za zveřejnění údajů o sobě nehodlá. "Já osobně nemám žádný velký problém se zveřejněním svých majetkových poměrů a s výší své nesplacené hypotéky," řekl Radiožurnálu.

Obdobně reagoval i Pospíšil. "Nevadí mi to, to jsou mé legální úvěry a hypotéky. Nehodlám si nikde stěžovat," řekl a dodal, že o pochybnostech, zda novinář porušil zákon, musí rozhodnout soud.

Langer reagoval pro ČTK slovy: "To je záležitost HN a Úřadu pro ochranu osobních údajů, do které nebudu vstupovat." Před necelými třemi týdny na otázku Práva, zda je možné otisknout něco z jeho přiznání odpověděl: "Ne nesouhlasím s tím, abyste uveřejnili údaje z registru."

Poradce pro otevřenost veřejné správy Oldřich Kužílek říká, že média za zveřejnění nemohou být postižena. "Doputuje-li vůbec ta věc - což si myslím, že není nutné - až k Ústavnímu soudu, tak jsem si velmi jistý, že ty ochranářské tendence tam nenajdou sluchu,"uvedl v Českém rozhlasu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám