Hlavní obsah

Stehlíková je pro adopce dětí homosexuálními páry

Novinky, znk
PRAHA

Ministryně bez portfeje Džamila Stehlíková (SZ), která má ve vládě na starosti oblast lidských práv a národnostních menšin, souhlasí s tím, aby homosexuální páry mohly adoptovat děti. V diskuzi také odmítla tvrzení, že zelení ve společné vládě s ODS a lidovci tíhnou doprava. Uvedla to v pondělí na chatu se čtenáři Novinek.cz.

Článek

"Jsem přesvědčena, že nadešel čas vést na toto téma společenskou debatu tak, aby v budoucnu adopce dětí homosexuálními páry byla umožněna," uvedla Stehlíková. Podle ní by to byl krok správným směrem i "vzhledem k tomu, kolik dětí máme v ústavní výchově. Každé dítě má právo na rodičovskou lásku a péči," dodala.

Ministryně v minulých dnech navrhla zorganizovat veřejnou peněžní sbírku pro romské rodiny, které loni Vsetín v čele se svým bývalým starostou a nynějším vicepremiérem, ministrem pro místní rozvoj a lídrem KDU-ČSL Jiřím Čunkem nechal vystěhovat za hranice města. Romové sami ale nakonec finanční pomoc odmítli. [celá zpráva]

Podle Stehlíkové je v případě romské problematiky třeba dospět k systémovému řešení. Především je podle ní nutné změnit systém nastavení sociálních dávek tak, aby se vyplatilo pracovat. "Současný systém doslova posílá mladým lidem bez kvalifikace vzkaz: nepracujte, zůstaňte doma, protože to, co vyděláte nebude o hodně víc, než když zůstanete doma na dávkách," poznamenala s tím, že navíc vyrůstá celá jedna generace, která nezažila, aby rodiče chodili do práce.

Dalším nutným krokem je vytvoření agentury k předcházení vzniku ghett. "Agentura navazuje spolupráci s jednotlivými obcemi, nevládními organizacemi, školami, úřady práce a dalšími subjekty s tím, aby za využití evropských peněz probíhaly programy integrace příslušníků vyloučených komunit v oblasti vzdělání, zaměstnání a bydlení," vysvětlila Stehlíková.

Zelení podle ministryně "nemodrají"

Ministryně se také ohradila proti tvrzení, že Strana zelených vstoupením do vlády s ODS "zmodrala" a polevila ve svém programu. "Politika není omalovánkami, nejde o barvu, ale o její věcný obsah, o to, co konkrétně politici prosadí pro obyvatele země. Jsme ve stálém kontaktu s kolegy ze sesterských stran zelených, které vyjadřují uznání úspěchům českých zelených při prosazování svých požadavků ve vládě," řekla.

V souvislosti s programovým prohlášením vlády uvedla, že "takhle zelený program s takovým důrazem na ochranu lidských práv novodobé dějiny Česka ještě neměly."

Vznik koalice s ODS podle Stehlíkové neznamená automaticky pravicovou orientaci všech koaličních partnerů. "Stejně tak bychom mohli říci, že ODS 'zezelenala'," uvedla s tím, že zelení šli do vlády proto, aby plnili sliby voličům. "V opozici by se jim toto dařilo daleko hůř," dodala.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám