Hlavní obsah

Odboráři z ČT chtějí rezignaci Janečka

PRAHA

Odboráři z České televize (ČT) vyzvali k rezignaci generálního ředitele Jiřího Janečka, část členů vedení televize i většinu členů Rady. Vedení ČT podle nich porušovalo zákon tím, že František Lambert byl ve funkci vrchního a programového ředitele, přestože neodevzdal čestné prohlášení kvůli svému působení v Lidových milicích. Janeček reagoval, že se s odbory sejde a situaci s nimi probere.

Článek

"Věříme, že zejména generální ředitel ČT Jiří Janeček konečně pochopí neúnosnost situace a pro zachování věrohodnosti  České televize na svou funkci rezignuje. Totéž očekáváme i od těch  členů managementu, kteří se na současném negativním obrázku ČT jakkoli podíleli, " uvádějí odboráří ve svém prohlášení.

Odbory zároveň vyzývají k rezignaci také drtivou většinu členů Rady České televize a "všechny ty, kteří porušování či obcházení zákona vedením ČT kryli a dokonce toto nepřípustné chování veřejně obhajují". V případě, že by radní neodstoupili sami, odboráři vyzývají Sněmovnu, aby je z jejich funkcí ihned odvolala.

Odborářům rovněž vadí, že členové vedení ČT zamlčeli důležité skutečnosti ze své minulosti. To se týká informací z médií z minulých dnů, podle kterých byl Janeček v předlistopadové KSČ a ve svých životopisech to neuváděl. Podobně je tomu u ředitele úseku vnějších vztahů Martina Švehly. Oba ale odmítají, že by své členství v KSČ tajili, podle jejich tvrzení to všichni kolem nich věděli.

Janeček se sejde s představiteli odborů

Mluvčí ČT Krafl v reakci na prohlášení odborů uvedl, že generální ředitel se s textem seznámil. "Se zástupci odborů se (Janeček) setkává pravidelně a při nejbližším setkání s nimi bude hovořit mimo jiné i o tomto prohlášení. O porušování platných zákonů může a musí rozhodnout soud," uvedl.

Aféra kolem ČT vypukla zhruba před třemi týdny, kdy se dostala na veřejnost informace, že Lambert byl veden jako člen Lidových milicí. Vrchní ředitel ale tvrdí, že tam byl zařazen automaticky a nikdy nebyl jejich aktivním členem. [celá zpráva]

Rada nakonec rozhodla, že Lambert bude vykonávat funkci finančního ředitele a do deseti dnů podá Česká televize určovací žalobu, která rozhodne, zda může na tomto postu působit. Podle nového Zákoníku práce by totiž k výkonu takové funkce nebylo třeba lustračního osvědčení. [celá zpráva]

Anketa

Měl by podle vašeho názoru generální ředitel ČT Janeček odstoupit?
Ano
64,4 %
Ne
35,6 %
Celkem hlasovalo 13028 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám