Hlavní obsah

Paroubek: Za kauzu Altner nese odpovědnost především Zeman

Právo, trj, alm
PRAHA

Hrozba konkursu, který se vznáší nad ČSSD z popudu advokáta Zdeňka Altnera, přiměla v sobotu některé členy ústředního výkonného výboru (ÚVV) soc. dem. a jejich šéfa Jiřího Paroubka k hledání viníků.

Článek

Paroubek podle informací Práva na uzavřeném jednání řekl, že odpovědnost nese především bývalý předseda vlády a ČSSD Miloš Zeman.

Altner pro soc. dem. za Zemanovy éry vysoudil Lidový dům a dodnes se pře o svou odměnu, která díky penále ze vzájemné smlouvy nyní přesahuje astronomickou částku 19 miliard korun.

Pro Právo se Paroubek v neděli na Zemanovu adresu vyjádřil mnohem jemněji: "Miloš Zeman v roce 1997 podepsal tuto smlouvu. A až do roku 2001 byl předsedou strany. Více to zatím nechci na veřejnosti komentovat," sdělil Právu Paroubek. Šéf ČSSD před týdnem vyzval Zemana, ať se k celé věci vyjádří, ten však mlčí.

Kauzou se v pátek podle Paroubka zabývalo předsednictvo soc. dem. a studovalo celou smlouvu mezi ČSSD a Altnerem.

"Členové předsednictva museli konstatovat jednostrannou nevýhodnost smlouvy pro ČSSD," uvedl Paroubek, který podle svých slov dělá především všechno pro to, aby co nejvýrazněji omezil škody.

Vyloučením Zemana se nezybývali

To je nyní hlavní i podle statutárního místopředsedy soc. dem. Bohuslava Sobotky, který ovšem podle zdrojů Práva měl na ÚVV poznamenat, že otázka legitimity členství v ČSSD je namístě právě u Zemana a bývalého šéfa jeho poradců Miroslava Šloufa. Ti se podle některých spekulací mohli minulý týden pokusit získat Altnerovu pohledávku prostřednictvím opavského podnikatele Radima Masného. ČSSD by však v konkursu, jehož se mnozí členové obávají a někteří uvažují i nad tím, zda by je správce konkursní podstaty nechal např. pořádat sjezd, mohla ocitnout tak jako tak.

Rovněž Sobotka v neděli pro Právo uvedl, že vylučováním Zemana z ČSSD, které před 14 dny (rovněž na ÚVV) jako první zmínil soc. dem. europoslanec Richard Falbr, se vedení strany nezabývá.

"Důležité je odvrátit a minimalizovat škody, ne někomu rušit členství," přiblížil Sobotka a dodal: "Máme jiné priority. Lidé, kteří nesou hlavní odpovědnost, již navíc v ČSSD nezastávají žádné funkce."

Reklama

Související témata:

Související články

ČSSD hrozí konkurz na majetek

Sociální demokracii hrozí, že se její majetek ocitne v konkurzu. Návrh podal ve čtvrtek advokát Zdeněk Altner. Strana mu podle jeho slov dluží přes 18 miliard...

ČSSD nabídla Altnerovi mimosoudní dohodu

ČSSD v pondělí nabídla advokátovi Zdeňku Altnerovi jednání o mimosoudní dohodě. Předseda Jiří Paroubek uvedl, že součástí nabídky je i částka, kterou ČSSD...

Výběr článků

Načítám