Hlavní obsah

Političtí vězni požadovali zákaz komunistické strany

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Předsedkyně Konfederace politických vězňů Naděžda Kavalírová v sobotu z balkonu paláce Kinských, odkud na den přesně před 59 lety pronesl projev komunistický vůdce Klement Gottwald, vyzvala k zákazu komunistické strany. Její vystoupení, které ukončilo týdenní mezinárodní festival proti totalitě Mene Tekel, sledovaly zhruba tři stovky diváků.

Článek

Kavalírová vyzvala představitele politické a společenské reprezentace, aby se "jednoznačně vyjádřili ke zločinné komunistické ideologii a zločinnému jednání komunistické strany".

Biskup Václav Malý pak z balkonu symbolicky očistil Staroměstské náměstí od zla a násilí. Podle Malého se na náměstí odehrával boj o moc v různých obdobích novodobých českých dějin. Toto místo je mementem, že všeho je dočasu, tedy i moci, která se zdá neotřesitelná, řekl Malý.

Festival Mene Tekel připomněl období komunismu a jeho zločiny. V názvu akce pořadatelé použili biblická slova o sečtení, zvážení a potrestání zlých skutků. Cílem organizátorů bylo přinést svědectví bývalých politických vězňů i pohled historiků na období komunistické totality.

V rámci festivalu se uskutečnily desítky akcí, například výstav, přednášek a projekcí hraných a dokumentárních filmů o dějinách Československa v letech 1948 až 1989.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám