Hlavní obsah

Tvrdík skončil kvůli rušení posádek

Novinky, Jana Pechová
VELKÉ MEZIŘÍČÍ

Exministr obrany Jaroslav Tvrdík vzdal svůj poslanecký mandát kvůli rušení náměšťské letecké základny a havlíčkobrodské posádky. Uvedl to v sobotu na setkání rodáků v Hrbově u Velkého Meziřící, kde se zúčastnil aktu odhalení pamětní desky pilotovi RAF Karlu Novotnému.

Článek

"Jsem poslancem za tento region a lidem jsem nesliboval nic víc než koncepci, opakovaně schválenou vládami Miloše Zemana a Vladimíra Špidly. Vůči lidem na základně je to strašně nespravedlivé a kruté. Nedávno jsme ukončili její plnou profesionalizaci a teď jsme lidem kvůli nové ekonomické realitě nuceni ze dne na den říci, že pro tisíc z nich nemáme pracovní uplatnění. Vzali si hypotéky a nyní jsou ze dne na den na dlažbě," prohlásil Tvrdík s tím, že se necítí být za tuto situaci zodpovědný.

Investovaly se už stovky miliónů

Velitel vzdušných sil generál Jan Vachek je připraven za existenci základny v Náměšti nad Oslavou bojovat argumenty. Jedním z nich je osvědčený systém ochrany jaderné elektrárny v Dukovanech, který by zrušením základny dostal závažné trhliny.

Dalšími jsou bezkonkurenční výsledky náměšťských letců v bezpečnosti letového provozu dané mimo jiné stabilitou špičkového kádru v oblasti, kde si lidé práce váží.

Vachek navíc upozornil, že Náměšť byla spolu s Čáslaví vybrána jako nosná v systému posílení obrany státu a začala se budovat tak, aby vyhovovala parametrům techniky NATO. To už si vyžádalo stovky milionů korun investic a veřejnosti by se mělo dokázat, že se peníze vynakládají efektivně.

Budou bojovat do posledních sil

O úrovni základny rovněž svědčí chystané pozemní cvičení, které Britové kvůli skvělým podmínkám a spolupráci přeplánovali do Náměště na září a nyní se neví, co s touto akcí bude.

"Obrana republiky je dlouhá cesta, která nemůže být kampaňovitá. Je to proces na desítky let," řekl gen. Vachek. Jak dodal, letci jsou zvyklí bojovat do posledních sil a stejně tak se hodlají angažovat i ve válce argumentů. 

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám