Hlavní obsah

Paroubek vyzval Melčáka a Pohanku, aby podporovali ČSSD

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Předsedové ČSSD Jiří Paroubek a poslaneckého klubu sociální demokracie Michal Hašek vyzvali otevřeným dopisem poslance Miloše Melčáka a Michala Pohanku, aby podpořili politiku ČSSD. Melčák a Pohanka svými hlasy umožnili vznik vlády premiéra Mirka Topolánka (ODS). Paroubek o dopisu informoval na tiskové konferenci po pátečním zasedání předsednictva ČSSD.

Článek

Dopis se obou poslanců dotazuje například na to, zda souhlasí se zrušením pohřebného, společného zdanění manželů, s energetickou politikou a daňovou politikou vlády nebo změnami nemocenských dávek. Dopis shrnuje politiku ČSSD do desíti bodů.

Oba poslanci byli zvoleni v loňských parlamentních volbách do Poslanecké sněmovny na kandidátkách ČSSD. Během zdlouhavých vyjednávání o nové vládě dali oba najevo, že by měla ČSSD umožnit ODS sestavit vládu a dát jí důvěru. Tím se dostali do rozporu s usneseními poslaneckého klubu i širšího vedení ČSSD.

Pohanka z ČSSD loni odešel sám, Melčáka před čtrnácti dny vyloučil ústřední výkonný výbor. Na dotaz, co by se změnilo, kdyby oba poslanci podpořili sociálnědemokratický program, Paroubek odpověděl, že by se zlepšily vzájemné vztahy. "Jestli máte na mysli jejich členství v ČSSD, tak to je uzavřená záležitost," dodal místopředseda Bohuslav Sobotka.

ČSSD chce přímou volbu předsedy

Vedení sociální demokracie chce na sjezdu prosadit přímou volbu předsedy, zavést primární volby, vnitrostranické referendum a povinné zastoupení žen v orgánech ČSSD a na volebních kandidátkách. O těchto změnách v pátek jednalo stranické předsednictvo.

Změny, o kterých už strana delší dobu diskutuje, jsou součástí modernizace strany. Předseda ČSSD Jiří Paroubek již dříve řekl, že bude prosazovat ve straně prvky přímé demokracie. Při sestavování kandidátek do všech voleb zastupitelských orgánů by se podle něj měl brát v potaz také průzkum veřejného mínění. Primárních voleb by se měli účastnit všichni členové. Dosud například kandidátky pro volby do Poslanecké sněmovny sestavovaly nominační konference krajských organizací ČSSD.

Sjezd, který by měl kromě přijetí změn stanov také zvolit nové vedení ČSSD včetně předsedy, se sejde ve dnech 23. až 25. března v Brně.

Reklama

Výběr článků

Načítám