Hlavní obsah

ODS řeší, jak skoncovat s místními koalicemi s KSČM

PRAHA

Občanští demokraté chtějí do konce března vyřešit problém regionálních sdružení, která na radnicích vládnou společně s komunisty. Po pátečním jednání Výkonné rady ODS to řekli její zástupci novinářům. Tento postoj vyplývá z loňského kongresu, který výkonné radě uložil, aby místním sdružením spolupracujícím s KSČM odebrala licence.

Článek

Místopředseda ODS Petr Nečas novinářům řekl, že několik případů již bylo vyřešeno, a to buď "převolením" radniční koalice, nebo odchodem některých lidí z ODS. Problém se údajně týká několika desítek sdružení.

"Je to stále ve stádiu jednání, v tuto chvíli se tím zabývají oblastní a regionální rady, které dají se znalostí místních podmínek a konkrétních skutečností doporučení výkonné radě," vysvětlil Nečas.

ODS pošle do senátních voleb na Chomutovsku Řeháka

ODS pošle do senátních voleb na Chomutovsku náměstka chomutovské primátorky Jana Řeháka. Výběr potvrdila výkonná rada občanských demokratů. Zájemci o místo senátora mají šanci přihlásit svou kandidaturu nejpozději v pondělí.

"Myslím si, že pan Řehák je nesmírně kvalitním kandidátem s komunální zkušeností," zdůvodnil výběr ministr zemědělství a místopředseda ODS Petr Gandalovič.

Nové volby na Chomutovsku prezident vypsal na polovinu dubna kvůli rezignaci senátora Petra Skály z Klubu otevřené demokracie. Skála se mandátu vzdal po třech měsících ve funkci na konci ledna kvůli zdravotním problémům. Řeháka jako kandidáta občanských demokratů před týdnem schválil již regionální sněm ústecké ODS.

V říjnových volbách za stejnou stranu kandidovala primátorka Chomutova Ivana Řápková, nad kterou tehdy Skála zvítězil. Loni na podzim se na Chomutovsku o senátní křeslo utkalo deset kandidátů. Ucházet se znovu o místo v horní komoře parlamentu už nechce ministryně bez portfeje Džamila Stehlíková (Strana zelených), bývalá nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešová (za ČSSD). Spíše odmítavě se k možné opakované kandidatuře staví i zpěvák Martin Maxa (za stranu Politika 21), který byl v říjnových volbách zapsán pod občanským jménem Ivan Varga. Zopakovat si volby hodlá místostarosta Klášterce nad Ohří na Chomutovsku Václav Homolka (KSČM), který v říjnu skončil na třetím místě.

Za Stranu zelených se zřejmě chystá zapojit do volebního klání učitel gymnázia Josef Märc. Mezi nezávislé kandidáty, kteří by chtěli uspět tak jako Skála, patří podle dostupných informací chomutovský podnikatel Antonín Drbohlav. Většina z desítky loňských kandidátů ale loni v říjnovém klání dostala méně než šest procent hlasů.

Reklama

Výběr článků

Načítám