Hlavní obsah

Čunek v čele Vsetína skončil, nahradila jej Othová

– VSETÍN
Právo, rs

Novou starostkou Vsetína se v pátek stala Květoslava Othová (KDU-ČSL), dosavadní ředitelka Charity Vsetín. Post starosty ve Vsetíně zaujala žena vůbec poprvé v jeho historii. Othová získala 18 hlasů z 21členného zastupitelstva. Jeden hlas byl neplatný, dva zastupitelé se volby nezúčastnili.

Článek

Jméno Čunkovy nástupkyně vzešlo z několika vnitrostranických diskuzí. "Do nejužšího výběru se dostala Květa Othová s Danielem Fojtů. Ovšem s ohledem na jeho soukromé podnikání nakonec padla volba právě na kolegyni Othovou, která má s vedením velké organizace mnohaleté zkušenosti," řekl Čunek.

Dosavadní místostarosta Lubomír Gajdušek (KDU-ČSL), který byl mnohými pasován na horkého kandidáta, se rozhodl, že o post starosty usilovat nebude, protože by musel přerušit svou právní praxi.

Právo křesťanských demokratů na post starosty vyplývá z jejich vítězství v komunálních volbách a respektovali ho i koaliční partneři. Opozici tvoří ve vsetínském zastupitelstvu pouze dva komunisté.

Čunek: Obvinění jsou smyšlená, neodstoupím

Humorem ani sebevědomím nešetřil místopředseda vlády a šéf KDU-ČSL Jiří Čunek při snídani s novináři, kterou uspořádal ve Vsetíně v den, kdy se loučil se starostováním města.

Za smyšlená pak při ní označil všechna obvinění, která se týkají údajného převzetí úplatku a dalších sporných majetkových kauz a současně vyloučil, že by kvůli tomu rezignoval na své funkce prvního místopředsedy vlády, ministra pro místní rozvoj a předsedy KDU-ČSL.

Podle Čunka byla proti němu rozpoutána cílená kampaň. "Někdo se mne snaží znevěrohodnit a stálo ho to už hodně miliónů. Už jsem se naučil tomu tlaku čelit, i díky tomu, že jsem Valach. Vsetín je pro mne velká oáza. Lidé ve městě, hlavně podnikatelé ví, že jsem na radnici nikdy žádné úplatky nebral," prohlásil Čunek. Dodal také, že už ví, kdo kampaň proti němu organizuje, a chystá odvetné kroky.

"Na ministerstvu je schopná asi třetina"

Připustil také, že během svého dvouměsíčního působení v Praze si už vytvořil hodně nepřátel. "Chovám se tak, jak jsem zvyklý ze vsetínské radnice. Na ministerstvu však kvůli tomu vznikají zvláštní situace. Nejvíce jsem úředníky šokoval, když jsem začal obcházet kanceláře a ptal jsem se jich, na čem zrovna pracují. Většinou mi nedokázali odpovědět. Na ministerstvu je asi jen třetina velice schopných lidí," poznamenal Čunek.

S funkcí starosty se Čunek loučí těžce. "Ještě v pátek ráno se mne manželka ptala, zda si to nechci rozmyslet. Řekl jsem, že už to mám rozmyšlené dávno, vrátil bych se hned, ale nemůžu. Nebyl bych vnitřně spokojený," uvedl.

Do konce volebního období zůstane Čunek pouze vsetínským zastupitelem. "Ale už vím, že město neopustím. V budoucnu se uvidí," naznačil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám