Hlavní obsah

Čechům stále nejvíce vadí korupce

Novinky, znk
PRAHA

Čechům nejvíce vadí v ČR korupce. Za vážný problém jí považuje 93 procent lidí, pro 71 procent z nich jde o problém velmi vážný. Druhý největší problém je podle občanů dodržování zákonnosti a situace ve zdravotnictví (vadí 91 procentům respondentů). Další problematickou oblastí je ochrana občanů před zločinností (89 procent). Vyplývá to průzkumu agentury STEM.

Článek

Korupce je pro Čechy nejdůležitějším problémem už dlouhodobě a její závažnost neustále roste. V roce 1997 označila korupci za velmi závažný problém zhruba polovina veřejnosti, nyní jsou to bezmála už tři čtvrtiny.

Druhým největším problémem je dodržování zákonnosti a situace ve zdravotnictví, myslí si to devět lidí z deseti (91 procent). Pro dvě třetiny dotázaných je respektování zákonů velmi vážným problémem. Z dlouhodobého hlediska je dodržování zákonů v ČR vnímáno poměrně stabilně, kritizují jej přibližně dvě třetiny populace.

Přibližně stejný počet respondentů (89 procent) si stěžuje na situaci v oblasti ochrany občanů před zločinností a na výši zadlužení státu.

Relativně mírněji hodnotili dotázaní stav životního prostředí, situaci ve školství, kontrolu svobody trhu a podnikání. Za nejméně závažný problém lidé vidí postavení ČR v Evropské unii.

Hodnocení se liší v závislosti na věku, vzdělání a životní úrovni. O sociální jistoty, zdravotnictví a ochranu občanů před zločinností se nejvíce obávají lidé s nízkou úrovní vzdělání, vyššího věku, s horším materiálním standardem a spíše levicovovou orientací.

Co je pro dnešní ČR skutečně závažný problém, kterým je třeba se zabývat (v %)?
Oblastvelmi vážný problémčástečně vážný problémokrajový problém/není problém
Korupce71227
Dodržování zákonnosti63289
Situace ve zdravotnictví58339
Ochrana občanů před zločinností583111
Výše zadlužení státu583111
Zajišťování sociálních jistot523612
Stav životního prostředí364222
Situace ve školství273934
Kontrola svobody trhu a podnikání194734
Postavení ČR v EU194239
zdroj: STEM

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám