Hlavní obsah

V ČR skončila chřipková epidemie

Právo, Václav Pergl
ČESKÁ REPUBLIKA

V České republice v tomto týdnu skončila chřipková epidemie. Nově onemocnělo 1858 pacientů na 100 000 obyvatel, a to je pod hranicí epidemiologického prahu, který činí 2000 nemocných. Ve srovnání s minulým týdnem je to pokles o 14 %.

Článek

"Epidemie výrazně ustoupila. V současné době pouze v jednom kraji, a to Jihomoravském, byl nárůst o dvě procenta, ve všech ostatních je pokles," řekl Právu v pátek doktor Michael Vít, hlavní hygienik republiky.

Přesto epidemie je ještě v pěti krajích, a to Libereckém, kde nově onemocnělo 2590 pacientů na 100 000 obyvatel, dále v Ústeckém (2176), Plzeňském (2090), Jihočeském (2030) a Moravskoslezském (2211).

Největší pokles nemocnosti byl v tomto týdnu ve srovnání s minulým týdnem v Karlovarském kraji, Ústeckém a v dalších. Hlavnímu městu Praze se letos chřipková epidemie vyhnula. Nově zde onemocnělo v tomto týdnu 1168 pacientů na uvedený počet obyvatel, a to je pokles o 18 %.

V krajích, kde chřipková epidemie již výrazně ustoupila, ruší místní orgány zákazy návštěv v nemocnicích a v ústavech sociální péče. Hygienici přesto očekávají, že ještě nejméně čtrnáct dní, možná tři týdny chřipková epidemie v ČR bude doznívat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám