Hlavní obsah

Nečas odvolá ředitele úřadu, který řeší únosy dětí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas (ODS) odvolá ředitele Úřadu mezinárodně právní ochrany dětí (ÚMOD) Rostislava Záleského. Ve funkci zůstane do konce února. Ministr není spokojen s prací úřadu.

Článek

Záleský se dostal do povědomí v posledních měsících, kdy podle Nečase dostatečně nehájil práva dětí a dovolil, aby byly vydány do zahraničí poté, co je jejich matky, Češky, přivezly po rozchodu s partnerem - cizincem do ČR.

"Pan ředitel Záleský nebyl schopen v případě mezinárodních únosů náležitě hájit práva dětí," prohlásil Nečas. Ministr hodlá změnit charakter úřadu tak, aby napříště do opatrovnictví dětí již nezasahoval. Zájem dítětě má být na prvním místě.

"Opatrovnictví dětí budou v podobných případech zajišťovat zásadně orgány sociálně-právní ochrany dětí na úrovni obecních úřadů obcí s rozšířenou pravomocí. Zájem dítěte musí být na prvním místě," prohlásil ministr.

Záleský je rozhodnutím překvapen

Nečas dodal, že úřadům poskytne pomoc tzv. expertní panel, v němž budou advokáti se zkušenostmi z případů mezinárodních únosů dětí, ale odborníci na dětskou psychologii a experti v sociálně právní ochraně dětí.

Tito odborníci by měli být k dispozici nejen tehdy, když dítě již jeden z rodičů protiprávně odvezl z ciziny do Česka, ale poradit by měli i tomu, kdo odjezd z potomkem ze země teprve zvažuje.

Záleský ČTK řekl, že si žádného svého pochybení není vědom a domnívá se, že ministr ho odvolal "v důsledku mediální kampaně vyvolané některými nestátními organizacemi". Řekl, že Nečasův krok ho překvapil. "Pan ministr ve vztahu ke mně nikdy ani slůvkem nic nenaznačil," uvedl Záleský.

Děti budou zastupovat nezávislí právníci

Ministr také rozhodl, že zastupování dítěte bude nezávislými právními zástupci místo zmíněného Úřadu. Soudy pak dostanou nové instrukce pro výkon rozhodnutí o výchově dětí. Nečas Právo informoval, že v současné době se řeší několik desítek mezinárodních sporů o dítě a úřady by se nově o to měly starat již zřejmě v tomto pololetí.

Záleský, který čelí podobné kritice i ze strany některých neziskových organizací, se brání. Náplní práce úřadu je prý jen plnit mezinárodní dohodu. Podle ní musí zabezpeči návrat unesených dětí. To, v jaké zemi mají děti žít, podle Záleského rozhodují soudy.

Známým případem, kterým se ÚMOD zabýval, je například kauza šestileté Sáry Baraové. České soudy rozhodly, že dítě má být vydáno otci do Portugalska, odkud jej matka odvezla. Úřad dítě vydal. Portugalský soud pak rozhodl, že se dítě má vrátit zpět do ČR, protože otec péči o něj nezvládá. Dívka přiletěla zpět do ČR před několika dny. [celá zpráva]

Případ Sáry není jediný, který připoutal pozornost veřejnosti. Loni musely za svým otcem do Argentiny odjet děti Marcely Krajníkové. Soud rozhodl i o navrácení dvouletého Adriana Santany k otci do Kalifornie. Matka se nyní se synem skrývá.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám