Hlavní obsah

Vši napadají stále víc školáků, hlavně v Praze

Právo, Václav Pergl, Marek Přibil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

V České republice každoročně stoupá počet případů zavšivení. Vši napadají hlavně děti v mateřských školách a školáky do 15 let. "Jestliže jsme v roce 2000 evidovali v celé republice 151 případů, loni to už bylo 628," řekl Právu doktor Michael Vít, hlavní hygienik České republiky.

Článek

Vši se nejvíce rozmáhají ve velkých městech, zejména v Praze, a zamořují třídy a celé školy. Učitelé nemají povinnost hlásit jednotlivé případy onemocnění, pouze hromadný výskyt. Musejí však informovat rodiče žáka, který vši má, a zároveň ohlásit rodičům všech jeho spolužáků, že se tento parazit ve třídě vyskytl. Lékaři pak mají povinnost hlásit pouze hromadný výskyt, tedy epidemie vší.

Stačí jeden žák

"Nejhorší stav je na Praze 6. Naše děti navštěvují základní školu na Hanspaulce, kde je situace skutečně již do očí bijící. Už rok neúspěšně bojujeme s tím, aby nechodily domů zavšivené," stěžuje si maminka, která si nepřála být jmenována, a dodává: "Vedení školy se k tomu staví tak, jako kdyby na škole vši vůbec nebyly. Paní učitelka nám řekla, že pokud dítě vši má, máme ho nechat dva dny doma, aby se odvšivilo. Ale to opravdu nepomáhá. Jakmile se odvšiví a přijde zpět do školy, vši znovu chytne."

Marie Pojerová, ředitelka základní školy na Hanspaulce, namítá: "Je to především vina těch rodičů, kteří jsou nezodpovědní a své děti, jež mají vši, do školy posílají, aniž by je ošetřili. My na to rodiče upozorňujeme stále a prosíme je, aby si děti nechávali alespoň dva dny doma. Dokonce jim doporučujeme, aby s nimi zašli na hygienickou stanici, pokud nepomáhají přípravky z lékáren. A ty často skutečně nepomáhají. Naše učitelky jsou z toho leckdy už zoufalé. Děti totiž prohlížejí neustále. Nejvíce vší je na prvním stupni, kde si žáci půjčují čepice."

"Vši se čas od času rozšíří proto, že rodiče neprohlížejí dětem vlasy," říká hlavní hygienik Prahy doktor Vladimír Polanecký. Vysvětluje, že stačí jedno zavšivené dítě ve třídě nebo kolektivu, aby nakazilo všechny. "Dokonce víme o případech, kdy si děti vši mezi sebou prodávaly za peníze v krabičkách od sirek, aby nemusely do školy," říká doktor Polanecký.

Obtížný hmyz

Vši nejsou ze zdravotního hlediska nebezpečné. Jde však o obtěžující hmyz stejně jako štěnice, moli nebo švábi.

"Důslednou ochranou je ostříhání dlouhých vlasů a denní vyčesávání hnidů. Na ně totiž přípravky proti vším nepůsobí," uvádí dále Vít.

"Denně se lidé ptají po přípravcích proti vším. Prodá se jich skutečně hodně," tvrdí lékárník Jan Horáček.

"Zavšivené dítě nesmí do kolektivu. Mělo by zůstat doma. Vši zhruba po 14 dnech odezní, pokud se skutečně aplikují přípravky proti nim a hnidy vyčesávají," zdůrazňuje Vít.

Anketa

Měli jste jako dítě vši?
ano
60,6 %
ne
39,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 5086 čtenářů.

Zavšivení

Na člověku paratizují tři druhy vší, nejčastěji veš vlasová. Způsobuje svědění hlavy a šíří se v dětských kolektivech. Důsledná je proto léčba celého postiženého kolektivu.

Zavšivení způsobuje vyrážku, která je velmi nepříjemná a svědí.

Další dva druhy vší, které se vyskytují, jsou veš šatní a veš ohanbí (muňka), která se přenáší zejména pohlavním stykem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám