Hlavní obsah

Čunek stál u likvidace podniku Zeveta

Vicepremiér Jiří Čunek (KDU-ČSL) začátkem devadesátých let mimo jiné působil jako člen představenstva akciové společnosti Zeveta v Bojkovicích na Uherskobrodsku. Koncem srpna 1994 se dostal i na post místopředsedy představenstva. O půl roku později skončila firma v konkurzu, který na ni vypsali věřitelé v čele s Komerční bankou. Čunek byl v té době zaměstnán jako vedoucí bezpečnosti práce ve Zbrojovce Vsetín.

Článek

Do společnosti podle dalšího tehdejšího člena představenstva Čunka dosadil jeden ze zhruba pěti investičních fondů, který Zevetu ovládal. "Každý fond měl v představenstvu svého zástupce, zbylá místa obsadili pracovníci podniku. Proč byl v Bojkovicích zrovna Čunek a jakou měl vazbu na investiční fond, který zastupoval, už si bohužel nevzpomenu," uvedl jeden z tehdejších členů představenstva, který chtěl zůstat v anonymitě.

Dluhy v řádu mnoha desítek miliónů korun Zeveta zdědila ještě z osmdesátých let, kdy si mimo jiné vzala úvěr od Komerční banky na výstavbu speciálních objektů, do kterých se měla soustředit vojenská výroba.

K prodeji Zevety novému vlastníkovi za 66 miliónů došlo po první vlně kupónové privatizace v roce 1993, kdy do jejího vedení zasedl i Čunek. Ten se podle pamětníků tehdejších poměrů ve firmě prý snažil od roku 1993 do 17. ledna 1995 spolu s dalšími členy představenstva najít pro Zevetu strategické partnery, a to i v zahraničí.

Cestu na sanaci dluhů nenašli

"Cestu na sanaci dluhů se však nedařilo nalézt. Věřitelé se pak rozhodli pro okamžité řešení neutěšené situace a bojkovická společnost skončila v konkurzu," dodal jeden z tehdejších členů představenstva.

Čunek, který se po volbách do obecních zastupitelstev v roce 1994 dostal na tři měsíce zároveň do funkce místostarosty Vsetína, se v roce 1998 stal vsetínským starostou, kterým je dodnes.

Bojkovická Zeveta byla v osmdesátých letech se slavičínskou i vsetínskou Zbrojovkou a dalšími podniky součástí Závodů všeobecného strojírenství Brno. V Bojkovicích byla výroba zaměřena na ruční granáty a signalizační munici.

V současné době se bojkovický holding, který pouze převzal název po zkrachovalé Zevetě, zabývá ve svých dvou závodech výrobou dílů pro automobilový průmysl a vývojem i výrobou výbušnin, zbraní a střeliva.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám