Hlavní obsah

Vláda chce zrušit cestovní pasy pro děti do pěti let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Vláda chce zrušit povinnost vyřizovat každoročně cestovní pasy pro děti do věku pěti let. Novela, kterou vláda ve středu schválila, by měla umožnit, aby děti do věku deseti let byly zapsané v pasech svých rodičů. Kabinet chce také umožnit mužům na rodičovské dovolené, aby se jim doba péče automaticky započítávala do důchodu. Vláda dále odmítla rozdělit zavedení nových státních maturit na dvě etapy.

Článek

V současnosti musejí rodiče vyřizovat svým dětem v předškolním věku nový pas každý rok. Ministr vnitra Ivan Langer (ODS) to označil za nesmyslné opatření, které přijala minulá vláda, konkrétně jeho předchůdce na ministerstvu František Bublan.

Od loňského září vydávají české úřady nové biometrické pasy, do nichž rodiče údaje o dětech zapisovat nesmějí. Pro malé děti vyžaduje zákon vlastní cestovní doklad s fotografií, který kvůli rychlé změně jejich podoby platí jen jeden rok. Doklady s fotografií mají děti chránit před mezinárodními obchodníky s lidmi a únosy do zahraničí. Proto Bublan již dříve řekl, že Langrův postup považuje za rezignaci na bezpečnostní problematiku a nepodpoří ho.

Pokud Sněmovna návrh schválí, změna by se mohla podle Langera projevit v praxi v druhé polovině letošního roku.

Mužům se rodičovská dovolená bude počítat do důchodu

Vláda také schválila novely dvou zákonů, které umožní, aby muži, kteří byli na rodičovské dovolené nebo pečovali o postižené dítě, už od pololetí nemuseli žádat o to, aby se jim doba péče o potomka započítávala do nároků na důchod. Budou tak mít stejné podmínky jako ženy.

O změně již loni rozhodl Ústavní soud. Kdyby Sněmovna s návrhem vlády nesouhlasila, přestaly by i přesto ustanovení týkající se mužů od 1. července platit.

"Podle předběžného návrhu zákona se bude péče o dítě všech pojištěnců - žen i mužů - prokazovat stejným způsobem, a to čestným prohlášením podávaným spolu se žádostí o důchod," sdělil mluvčí ministerstva práce Jiří Sezemský. Doba péče o dítě se zahrne do důchodu jen tomu z rodičů, který se o potomka skutečně v daný čas staral.

Vláda nechce rozdělit státní maturity na etapy

Kabinet Mirka Topolánka nechce rozdělit nastartování společných státních maturit do dvou etap, jak navrhli poslanci ČSSD a KSČM. Opozice si přeje, aby z volitelného předmětu žáci podle nových pravidel maturovali až v roce 2010.

Na rozdíl od předlohy autorů z ČSSD a KSČM vládní záměr nerozlišuje mezi povinnými a volitelnými předměty a odkládá nové maturity jako celek na rok 2010. Kritici jejich brzkého spuštění si myslí, že nejsou dobře připraveny.

Vzniknou jednotná kontaktní místa pro vydávání dokumentů

Vláda rozhodla, že obecní úřady i další instituce budou moci na kontaktních místech Czech Point lidem vydávat výpisy z katastru nemovitostí, obchodního rejstříku, rejstříku trestů či živnostenského rejstříku.

Ministerstvo informatiky by mělo v rámci pilotního projektu v nejbližší době zprovoznit prvních 33 míst, hospodářská komora plánuje do konce února 20 míst. Spolu s pobočkami České pošty by mělo postupně začít fungovat až 4 000 míst.

Na Czech Pointech lidé získají veškeré údaje, opisy a výpisy, které jsou o nich vedeny v centrálních veřejných evidencích a registrech. Lidé budou moci jejich prostřednictvím úředně ověřovat dokumenty, listiny a podpisy a převádět dokumenty do elektronické formy. Dále bude možné učinit jakékoliv podání ke kterémukoli úřadu veřejné správy, a také získat informace o průběhu řízení ve všech věcech, které k jeho osobě vede stát či jiné orgány veřejné moci.

Komunistický návrh na referendum neprošel

Vláda nesouhlasí s návrhem na uzákonění obecného referenda, který připravili poslanci KSČM. Návrh počítá s tím, že by lidé mohli v referendu rozhodovat o zásadních otázkách vnitřní nebo zahraniční politiky státu.

"Preferujeme speciální referenda ke specializovaným otázkám," konstatoval.

K vypsání referenda by podle komunistického návrhu stačila petice s podpisem 200 000 občanů, vůle nadpoloviční většiny poslanců nebo senátorů či návrh vlády.

Poslanci za Stranu zelených oznámili, že připravili vlastní návrh zákona.

ČR daruje Afghánistánu zbraně za více než 30 miliónů

Vláda schválila darování 20 000 samopalů a 650 kulometů Afghánistánu. Zbraně mají celkovou hodnotu přes 30 milionů korun. Podle ministerstva obrany jde o nepotřebný materiál, kterým se ČR připojí k mezinárodnímu úsilí o zajištění bezpečnosti a posílení demokracie v regionu.

České zbraně, o které požádala NATO, by měl Afghánistán dostat do konce roku 2007. Zástupci armády již dříve uvedli, že v Evropě je v současnosti velký nadbytek zbraní, který zůstal jako dědictví z dřívějšího období.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám