Hlavní obsah

Hrad chce převzít katedrálu sv. Víta, církev s předáním váhá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Pražský hrad vyzval katolickou církev, která nyní spravuje katedrálu svatého Víta, aby se připravila na rozhovory o předání této památky do rukou Hradu, a tedy státu. Nejvyšší soud zrušil předchozí rozsudky, které chrám přiřkly církvi. Kardinál Miloslav Vlk s rozsudkem nesouhlasí, nabídku Hradu zatím odmítá komentovat.

Článek

Podle mluvčího Hradu Petra Hájka by předání mělo být jednoduché, bude potřeba dojednat jen technické náležitosti. "Loňské předávání katedrály církvi bylo docela složitou a do jisté míry nákladnou záležitostí, zpětný krok by ale měl být záležitostí spíše formální," uvedl Hájek.

Vlk ale chce počkat, až se k rozsudku vyjádří právník. "Jako vlastník je zapsána Metropolitní kapitula, a ta má svého právníka. Nemůžeme vstupovat do věcí bez něj - novináři musí pochopit, že právník musí dostat rozsudek oficiálně, že nemůže pracovat podle toho, co píší noviny," tvrdí.

Vlk společnou správu nepreferuje

Vlk také odmítl myšlenku, s níž přišel ministr bez portfeje Cyril Svoboda (KDU-ČSL), aby se církev a stát o správu památky podělily. Instituce by se dohodly, že památka patří "sama sobě" a spravovaly by ji společně. "I kdybychom se dohadovali se státem o společném spravování, musí být nejprve vyjasněno, kdo je vlastníkem," řekl Vlk.

Nejvyšší soud už koncem ledna vyhověl dovolání státu, že Obvodní soud pro Prahu 1, který za majitele chrámu určil červnu 2006 církev, vůbec o takové věci neměl rozhodovat. Církev totiž v žalobě chtěla určit vlastníka. Podle Nejvyššího soudu je ale věc záležitostí restituce. S tím církev nesouhlasí. Restituční žalobu však může podat pouze fyzická, nikoliv právnická osoba.

Reklama

Související témata:

Související články

Katedrála sv. Víta je už v rukou církve

Katedrála svatého Víta v Praze je od úterý v rukou církve. Na základě pravomocného rozhodnutí soudu jí ho předala Správa Pražského hradu. Potvrdil to mluvčí...

Nejvyšší soud sebral církvi chrám sv. Víta

Nejvyšší soud 31. ledna zrušil rozsudek Obvodního soudu pro Prahu 1 o navrácení katedrály svatého Víta církvi. Deníku Právo to v pátek potvrdil místopředseda...

Výběr článků

Načítám