Hlavní obsah

Za neoprávněné odposlechy má stát platit

Právo, Josef Koukal
PRAHA

Nejen právo na informace o odposleších, ale také nárok na odškodnění mají získat lidé, jejichž telefon neoprávněně "napíchla" policie. Zásadní změnu do dosavadní praxe s policejními odposlechy má přinést novela trestního řádu navrhovaná ministerstvem spravedlnosti.

Článek

"Materiál, který zpracováváme od října loňského roku, přináší právo občana dozvědět se o tom, že byl odposloucháván. Dozví se též, v jakém rozsahu byl odposloucháván a co bylo o něm nahráno. Bude se moci svobodně rozhodnout, zda tuto informaci vezme na vědomí, nebo zda požádá soud, aby přezkoumal, nakolik takovýto odposlech byl oprávněný," uvedl v pondělí ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil(ODS). Za neoprávněný odposlech pak může občan žádat od státu odškodnění.

Pravidla pro povolování odposlechů se celkově mají zpřísnit. "Ten, kdo povoluje odposlech, bude muset zkoumat, zda důkaz, který má být získán, nebylo možno opatřit jiným způsobem. Teprve když se prokáže, že informaci pro trestní řízení nemohl získat jiným způsobem, pak ten odposlech může být povolen," dodal ministr.

Podle autorky předlohy, ministrovy poradkyně Lenky Bradáčové návrh neřeší problém odposlechů soukromými agenturami. "To nepatří do naší gesce, my jsme odpovědni za to, aby bylo řádně upraveno trestní řízení," uvedla Bradáčová.

Podle ČSSD je Pospíšilův plán polovičatý

Plán ministerstva spravedlnosti se ale stal předmětem kritiky sociálních demokratů. "Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil se však ve svém návrhu na změny trestního řádu v oblasti povolování odposlechů bohužel řídil pravidlem, aby se vlk nažral a koza zůstala celá. Jeho návrh je polovičatý a směřuje primárně k řešení následků, nikoli příčin vysokého počtu odposlechů a jejich možného zneužití," uvedl včera předseda bezpečnostní komise ČSSD Jeroným Tejc.

Povolování odposlechů by podle něj mělo být svěřeno Nejvyššímu soudu ČR.

Zpřísnění podmínek pro odposlechy je jednou z řady legislativních změn, které ministerstvo na letošek chystá. Do parlamentu by se návrh mohl dostat v polovině roku.

Dalšími úpravami, jichž bychom se mohli ještě letos dočkat, jsou přísnější dohled na práci exekutorů, zavedení elektronického platebního rozkazu, zrychlení soudního procesu nebo dostupnější rejstříky trestů.

Reklama

Související témata:

Související články

ODS chce zpřísnit odposlechy

Topolánkova vláda navrhne zpřísnění odposlechů. Premiér to oznámil v pátek večer na tiskové konferenci. Zdůvodnil to kauzou údajných odposlechů politiků,...

Výběr článků

Načítám