Hlavní obsah

Ministerstvo nespěchá se zákazem kouření za volantem

Právo, Jiří Novotný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

Chystaná novela zákona o provozu na pozemních komunikacích nepočítá se zákazem kouření za volantem. Právu to v pondělí potvrdil mluvčí ministerstva dopravy (MD) Karel Hanzelka. Odpůrci nikotinu přitom tvrdí, že kouřit by se v autech nemělo, protože to ohrožuje lidské zdraví a bezpečnost provozu.

Článek

"Chceme co nejdříve odstranit největší nelogičnosti dnešního zákona, který platí od 1. července 2006. Navrhujeme proto pouze technické změny, na něž panuje shoda napříč politickým spektrem. To se o zákazu kouření říci nedá. Zohlednit by se však dal ve druhé fázi, při přípravě velké novely," uvedl Hanzelka.

Podle mluvčího není navíc vyloučeno, že zákaz kouření pro řidiče navrhne ve Sněmovně některý z poslanců už při projednávání "technické novely".

Na otázku, kdy se předloha dostane do parlamentu, Hanzelka odpověděl: "O konkrétním termínu zatím nelze hovořit. Paragrafové znění je sice téměř hotovo, ale teprve v příštím týdnu se rozhodne, jestli to bude Sněmovně předloženo ve formě vládního návrhu či poslanecké iniciativy."

K nehodě stačí spadlá cigareta

Dostat do motoristické legislativy zákaz kouření by chtěl například poslanec Boris Šťastný (ODS).

"Neoficiálně jsem o tom s některými lidmi z MD už hovořil a rád bych to probral i s ministrem dopravy Alešem Řebíčkem. Vždyť auto je v podstatě uzavřený skleník, kde se zplodiny kouření koncentrují. Chci se zasadit, aby se kouřit nesmělo alespoň v případě, že v autě cestují i děti," řekl v pondělí Právu Šťastný.

Za chybu poslanec považuje, že zákon zakazuje telefonovat za jízdy, avšak kouření nepostihuje. "Stálo by jistě za to zjistit, ke kolika dopravním nehodám došlo jenom proto, že kuřákovi za volantem upadla zapálená cigareta," konstatoval.

Šťastný ale současně připouští, že podle některých výzkumů by totální zákaz kouření za volantem mohl paradoxně bezpečnost provozu snížit, protože kuřáci by byli nervózní a ztráceli by koncentraci na jízdu.

Úvahy i v Německu

Pokud se zákaz kouření při řízení auta dostane do české legislativy, mohla by naše republika být první, která se k tomu odhodlá. O primát ji však může připravit například Německo, kde se o zákazu rovněž uvažuje.

"Zákaz konzumace tabáku za volantem je aktuálně potřebný, i když by znamenal zásah do soukromí," uvedla v té souvislosti zmocněnkyně spolkové vlády pro užívání omamných látek Sabine Bätzingová. V Česku se má Sněmovna zabývat už v dubnu Šťastného návrhem novely antikuřáckého zákona, který spolupodepsali poslanci Jiří Carbol (KDU-ČSL) a Olga Zubová (Strana zelených).

Cílem je dosáhnout, aby ve všech stravovacích zařízeních musely být prostory pro kuřáky a nekuřáky odděleny zdí. Obce zase mají dostat pravomoc zakázat kouření vyhláškou všude tam, kde se často shromažďují mladiství, zejména na dětských hřištích a veřejně přístupných sportovištích.

Na dotaz, proč do své novely antikuřáckého zákona nezačlenil i zákaz kouření v autech, která vezou děti, Šťastný odpověděl: "Dospěl jsem k závěru, že to tam věcně nepatří a že by to měl obsahovat právě zákon o provozu na silnicích."

Svou vlastní novelu chce už nyní v únoru předložit exministr dopravy a poslanec Milan Šimonovský (KDU-ČSL). Měla by zamezit tomu, aby řidič auta či jízdního kola platil až padesátitisícovou pokutu, když při nehodě zraní sám sebe. Totéž ale navrhuje ministerstvo dopravy.

Anketa

Myslíte si, že by měl zákon zakázat kouření za volantem?
ano
64,7 %
ne
35,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 7911 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám