Hlavní obsah

Ministryně chce pro vystěhované Romy 1,5 miliónu korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Desítka romských rodin, které Vsetín loni na podzim vystěhoval do polorozpadlých domů na Jesenicko a Prostějovsko, by mohla na nejnutnější opravy dostat dotaci. Ministryně bez portfeje Džamila Stehlíková (SZ) chce pro ně získat celkem 1,5 miliónu korun.

Článek

Návrh na přidělení peněz se chystá vládě předložit asi za měsíc. Vyjednání dotace jí doporučila rada vlády pro záležitosti romské komunity.

Vsetín, v jehož čele donedávna stál nynější senátor a vicepremiér Jiří Čunek (KDU-ČSL), vystěhoval Romy ze zchátralého pavlačového domu v centru loni v říjnu. Většina rodin skončila v kontejnerových domech na okraji města. Část jich ale radnice přesunula na Jesenicko. Domy, které jim tu radnice koupila, mají splácet 20 let.

Podle Stehlíkové v některých domech není pitná voda či odpad vody. Jiný objekt má zase poškozenou elektřinu, takže v něm prý již dvakrát vypukl požár. "Podmínky, v kterých rodiny bydlí, jsou nevyhovující," uvedla ministryně. Podle ní musejí Romové navíc splácet hypotéku, takže nejsou schopni si opravy sami uhradit. Stehlíková ale dodala, že by své domy pak měli s pomocí neziskových organizací opravovat.

Čunek: Stehlíková neví, o čem mluví

Nynější ministr pro místní rozvoj a bývalý starosta Vsetína Čunek, který problémové Romy nechal vystěhovat, se proti slovům Stehlíkové ohradil.

"Paní ministryně hovoří o problému, který nezná. A objektivně jej nepopisuje ani studie, která se zabývá příčinami stěhování obyvatel pavlačového domu 1336 ve Vsetíně, a již vypracovala Masarykova univerzita v Brně na zadání Úřadu vlády. Ta se totiž opírá většinou o jednostranné názory lidí, kteří hájí zájmy romské komunity a kteří mnohdy ani historii celého problému nemohli poznat. Těch, kteří dlouhá léta trpěli soužitím s touto komunitou, se nikdo nezeptal, jak se na problém dívají," uvedl Čunek.

Peníze má dát Čunkův resort

Peníze chce ministryně získat například od ministerstva pro místní rozvoj, které řídí právě Čunek. Část financí by podle ní mohl poskytnout i Vsetín či Zlínský kraj. O výsledcích jednání s jednotlivými ministerstvy chce Stehlíková radu vlády informovat zhruba za dva až tři týdny. Poté návrh předloží kabinetu.

Rada vlády se situací ve Vsetíně zabývala už loni. Tehdy si u odborníků z brněnské Masarykovy univerzity objednala studii, která situaci vystěhovaných vsetínských Romů hodnotí. Podle Stehlíkové Vsetín své stanovisko do uzávěrky posudku nedodal a jeho představitelé se na dnešní jednání rady nedostavili. Mluvčí vsetínské radnice Eva Stejskalová ale dnes novinářům řekla, že město vyjádření vypracovalo a o situaci jednat chce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám