Hlavní obsah

Podle velvyslance ČR v NATO bude radar částí obrany aliance

Novinky, znk
PRAHA

Případné protiraketové základny USA v ČR a v Polsku se stanou základem protiraketové obrany NATO. Uvedl to v Otázkách Václava Moravce český velvyslanec při NATO Štefan Füle. Místopředseda Sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD) také v diskuzi kritizoval vicepremiéra, ministra životního prostředí a předsedu Strany zelených (SZ) Martina Bursíka za usnesení, které v sobotu přijal sjezd jeho strany.

Článek

"Nedokážu si představit, že bychom stavěli protiraketovou základnu bez její integrace do obrany NATO," řekl velvyslanec s tím, že obranný protiraketový systém bude přinese výhody pro celou Evropu.

Šéf zelených uvedl, že jeho strana bude ještě před odpovědí na americkou žádost o umístění radaru v ČR požadovat po USA závaznou garanci v tomto smyslu. Rozhodl o tom v sobotu sjezd SZ. [celá zpráva]

Usnesení SZ ale napadl Zaorálek. "Je obojetné a falešné. Navíc USA nám mohou těžko poskytnout nějakou garanci," poznamenal. Místopředseda Sněmovny si myslí, že zelení svůj názor na americkou základnu vlastně nevyjádřili, jen rozhodli, že se má o ní jednat na úrovni NATO a EU. Podle něj se SZ programově přibližuje stále více k ODS a "modrá".

Bursík v odpovědi označil Zaorálkovo vyjádření za "neuvěřitelné" a ironicky mu poděkoval za zájem, který má o dění ve Straně zelených. "Starejte se o sebe, máte práce s modernizací ČSSD až až," doplnil.

K rozhodnutí sjezdu vicepremiér dodal, že před začátkem diskuzí a dostatkem relevantních informací nemá žádný smysl říkat ano nebo ne radarové základně.

Jinak se k radarovým základnám staví například němečtí Zelení. Šéf jejich poslanců Fritz Kuhn žádá, aby vláda kancléřky Angely Merkelové jasně odmítla protiraketový systém, který chtějí Američané vybudovat v Česku a Polsku. Politika USA podle něj může zpochybnit odzbrojovací proces. [celá zpráva

 Langer a Bublan se bavili o vědmě, probrali i Melčáka

V další části programu spolu diskutovali ministr vnitra Ivan Langer (ODS) a jeho předchůdce v úřadě Franitšek Bublan (ČSSD). Soc. dem. vyzvala minulý týden Langera k rezignaci, kvůli tomu, že se minulý čtvrtek rozhodl posílit policejní kontroly na letišti Ruzyně po podnětu ze strany vědmy. [celá zpráva]

ČSSD si také nedokáže vysvětlit, proč ministr vnitra poskytl poslanci Miloši Melčákovi ochranku. Podle předsedy soc. dem Jiřího Paroubka tak zneužil funkce veřejného činitele. "Paroubek neví, o čem mluví. Na Ruzyni se nejednalo o žádnou spektakulární akci, bylo nasazeno 22 policistů," uvedl Langer s tím, že o nasazení policie nerozhoduje minisitr, ale děje se tak podle bezpečnostních plánů. "Policie musí zareagovat vždy, když se jedná o závažné sdělení," řekl ministr.

"Máte asi málo zkušeností, za 14 let jsem se setkal s desítkami senzibilů a někdy je vidět na první pohled, že se jejich tvrzení nezakládá na pravdě," řekl Bublan.

Bývalý ministr uvedl, že ochranka se uděluje na základě relevantních poznatků. "Musí to být podloženo, v případě pana Melčáka je to zbytečné," dodal.

Langer odpovědel, že ochranka se přiděluje standardním režimem a v případě Miloše Melčáka se tak stalo na základě doporučení a konzultace s experty.

Reklama

Související články

Velvyslanec USA vysvětloval starostům radar

Velvyslanci USA Richardu Graberovi se prozatím nepodařilo zlomit odpor některých středočeských starostů proti plánované radarové základně. Příliš nových...

Výběr článků

Načítám