Hlavní obsah

Zelení si vybrali znovu Bursíka, volili i předsednictvo

Právo, Novinky, znk, ada
PRAHA

Předsedou Strany zelených (SZ) byl opět zvolen vicepremiér a ministr životního prostředí Martin Bursík. Hlasovalo pro něj 212 ze 275 delegátů republikového sjezdu strany, který se konal v pražském kulturním domě Vltavská, 61 hlasovacích lístků neobsahovalo žádné jméno, dva hlasy byly neplatné. Delegáti si také vybrali zbytek členů stranických orgánů.

Článek

"To, že zelení patří mezi pět respektovaných stran, je minimálně z poloviny zásluha Martina Bursíka," uvedl jeden z delegátů za mohutného potlesku sálu.

Bursík ve svém předvolebním projevu zdůraznil, že čeští zelení si v současnosti budují vlastní identitu. "Skládáme sekvence zelené buňky. Musíme ještě lépe argumentovat naši politiku," konstatoval.

Zopakoval, že bude dál ve vládě a Sněmovně prosazovat věcný základ diskuzí, nikoli používat ideologicky zabarvenou argumentaci. Zeleným delegátům slíbil ve vládě prosazovat modernizaci české energetiky.

Ve vnitrostranickém chodu je podle Bursíka třeba vybrat hlavního manažera strany a posílit práci hlavní kanceláře. Slíbil, že bude posilovat regiony, vyjíždět mimo Prahu na zasedání krajských organizací.

"Apeluji na krajské konference, aby vysílaly do republikové rady své předsedy," obrátil se k delegátům, z nichž si někteří stěžují na malou komunikaci mezi kraji a centrem.

První místopředsedkyní znovu Kuchtová

V neděli delegáti vybírali ostatní členy předsednictva strany, Ústřední revizní komise a členy Republikové rady.

Zelení zvolili první místopředsedkyní znovu ministryni školství Danu Kuchtovou, pro její zvolení hlasovalo 176 delegátů. Ve volbě naopak neuspěly ministryně bez portfeje Džamila Stehlíková a členka královéhradecké organizace Monika Štayrová.

Kuchtová v kandidátské řeči uvedla, že její prioritou je středová politika, neideologické vidění světa, věcnost a jasné vyhranění ke komunistické straně. "To, proč jsem kandidovala, jsem z velké části splnila. Proč chci kandidovat opět, je to, že chci dál ovlivňovat směřování strany," konstatovala.

Místopředseda poslaneckého klubu Ondřej Liška se stal novým místopředsedou pro zahraniční styky. O 22 hlasů tak porazil současného šéfa odboru Petra Štěpánka, který se v sobotu vyslovil proti umístění radaru protiraketové obrany USA v Česku.

Funkce v předsednictvu obhájil Martin Tichý, který se stal místopředsedou pro hospodaření. Dalšími členy předsednictva se stali pražská zastupitelka Zuzana Drhová, náměstek brněnského primátora Martin Ander a zastupitel Bílovic nad Svitavou Dušan Lužný.

Na programu sjezdu byla také debata o euroústavě a perspektivách SZ v příštích letech. V sobotu sjezd odhlasoval, že se nebude zabývat změnami stanov, jak bylo původně naplánováno.

Sjezd začal se zpožděním

Sjezd byl zahájen po desáté s menším zpožděním kvůli pomalejšímu registrování účastníků. Na začátek zahrála česká a evropská hymna.

V poledne promluvil Martin Bursík, který je také vicepremiérem vlády a ministrem životního prostředí. Ve svém asi čtvrthodinovém projevu shrnul výsledky z roku 2006 a vyzdvihl velký úspěch strany ve volbách do Sněmovny, do které vstoupila poprvé ve své historii.

"Nebyli jsme připraveni na zvýšenou následnou mediální pozornost a někteří na ni nejsou připraveni dodnes," řekl předseda.

Upozornil, že by se neměla tolik rozlišovat  pravice a levice a vždy by mělo jít hlavně o věcnou debatu.

"Strana zelených je nyní respektovanou politickou stranou, která nese vládní odpovědnost k občanům České republiky," ukončil svůj projev Bursík. Následoval potlesk sálu .

Bursík odmítl, že strana "modrá"

Někteří delegáti vytýkali předsedovi, že strana podle nich až příliš "modrá", tedy přibližuje se svými názory ODS. Jiným vadilo, že SZ má na ministerstvech málo náměstků. Obě kritiky Bursík odmítl a zdůraznil, že zelení se ve svých postojích drží mezi pravicí a levicí. Ve věci náměstků odvětil, že straně nejde o posty na ministerstvech.

Odpoledne sjezd pozdravili kolegové z německé a polské Strany zelených. Písemnou zdravici zaslali předsedové vládních partnerů SZ Mirek Topolánek (ODS) a Jiří Čunek (KDU-ČSL).

Na sjezdu vystoupil také ministr zahraničí Karel Schwarzenberg, kterého zelení do funkce navrhli. Ve svém projevu se ohradil proti kritikám ze strany některých členů strany, že nedostatečně reprezentuje program SZ.

"Jsem ministr zahraničí a proto musím dbát o to, jakou ozvěnu to bude mít za hranicemi. Ve stranické diskuzi můžu mít jisté názory, ale jako ministr musím zastupovat stanoviska vlády a zájmy celé republiky," řekl Schwarzenberg.

Delegáti diskutovali i o případném umístění radarové základny NATO v ČR. Sjezd neodmítl možnost umístění radarové základny USA v ČR. Přeje si ale, aby vláda projednala požadavek v Radě NATO a EU a aby usilovala o to, aby USA poskytly závaznou garanci, že radar bude začleněn do řízení a vedení NATO. [celá zpráva]

Na neděli je nachystána diskuze o euroústavě.

Někteří zelení si stěžovali na Schwarzenberga

Zelení v loňských volbách získali šest poslaneckých mandátů a po mnohaměsíčním vyjednávání obsadili čtyři vládní křesla v koaliční vládě s ODS a lidovci.

Nedávno se také objevila výzva předsednictvu Strany zelených, která kriticky hodnotí Schwarzenberga v souvislosti s radarem a euroústavou. Zformuloval ji Matěj Stropnický, za dva dny ji podepsala třicítka členů Republikové rady.

Podle Stropnického se nabízela otázka, proč zelení Schwarzenberga do vlády navrhli, když není vázán volebním programem SZ, který je velice ,prounijní' a slibuje snahu, "aby evropské bezpečnostní síly v budoucnu mohly nahradit síly NATO v Evropě".

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám