Hlavní obsah

Epidemie chřipky začíná ustupovat

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chřipková epidemie, která v ČR trvá od poloviny ledna, začíná ustupovat. Právu to v pátek řekl hlavní hygienik republiky Michael Vít. Nebezpečí ale ještě není úplně zažehnáno, v krajích zatím počet nemocných mírně roste.

Článek

"V tomto týdnu onemocnělo v celé republice 2164 pacientů na 100 tisíc obyvatel, a to je devítiprocentní pokles vůči minulému týdnu," řekl hygienik.

Dodal ale, že i přes celkový pokles  epidemie v českých krajích ještě mírně stoupá. Například v Jihočeském kraji onemocnělo 2254 pacientů na 100 tisíc obyvatel, a to je nárůst oproti minulému týdnu o 18 procent.

Naopak se zdá, že chřipková epidemie se letos vyhne Praze, kde onemocnělo tento týden 1421 pacientů na uvedený počet obyvatel, a to je pokles o 24 procent.

Ve všech moravských krajích je rovněž pokles nemocnosti, největší v Jihomoravském (-27 procent) a dále ve Zlínském (-20 procent).

" Přesto počítáme s tím, že do konce února chřipková epidemie ještě v ČR bude," řekl Vít. Hygienici berou za epidemiologický práh 2000 nemocných na 100 tisíc obyvatel.

Rychlý nástup, klid na lůžku

Chřipka letos postihuje všechny generace, nejvíce ale děti do 14 let. Řádí chřipkový vir typu A, který zpravidla způsobuje těžší průběh onemocnění. Lidé, kteří se na podzim nechali očkovat proti chřipce, by jí ale dostat neměli, a pokud ano, bude mít lehčí průběh.

Nástup onemocnění je velmi rychlý, doslova z hodiny na hodinu, pacient má vysoké horečky, bolí ho klouby, svaly, hlava a celé tělo. Musí zůstat ležet v posteli nejméně týden, nechodit do kolektivu, protože chřipka se šíří smrkáním a kýcháním. Nejvhodnějšími léky jsou paralen a acylpyrin. Antibiotika nezabírají, ta se dávají pouze pokud se přidruží i bakteriální infekce.

Chřipka může způsobit vážné komplikace, zejména zápal plic a zánět srdečního svalu, a proto ji nelze podceňovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám