Hlavní obsah

ČSSD popírá, že se chystá spojit se slovenskými socialisty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Podle místopředsedy Sněmovny Lubomíra Zaorálka (ČSSD) jsou zprávy o možném sloučení českých a slovenských socialistů "úplný nesmysl". Spekulace již dříve popřeli i šéf ČSSD Jiří Paroubek a slovenský premiér a předseda strany Smer-sociální demokracie Robert Fico. S informací o možném spojení obou stran přišly páteční Lidové Noviny.

Článek

"Chtěl bych velmi zásadně dementovat tuto zprávu," dodal Zaorálek, podle kterého se jí zabývalo i grémium ČSSD.

Podobně se vyjádřil také předseda zahraničního výboru Sněmovny a bývalý zahraniční tajemník soc. dem. Jan Hamáček. "Shodou okolností jsem včera mluvil se svým bývalým kolegou, zahraničním tajemníkem Směru, ... o ničem takovém jsme nemluvili," uvedl.

Proti spekulacím se postavil i Smer. "Slovenská republika a Česká republika jsou dva samostatné státy s vlastními politickými a volebními systémy, což absolutně vylučuje působení a funkčnost jakékoli politické strany nadnárodního charakteru," sdělil Právu tiskový odbor strany.

ČSSD by tím mohla vyřešit spor o 20 miliard korun

Podle deníku ale ČSSD a Smer o sloučení jednají. ČSSD by tím mohla vyřešit kauzu bývalého právníka strany Zdeňka Altnera, který po socialistech žádá skoro 20 miliard korun za právnické služby, úroky a sankce. Soc. dem. by prý do společné strany mohla převést svůj majetek, a kdyby Altner u soudu s finančními nároky uspěl, mohl by narazit na prázdnou schránku.

Vzájemné rozhovory mezi ČSSD a Smerem údajně vede šéf poradců předsedy ČSSD Jaroslav Tvrdík, který ale uvedl, že se nic podobného nepřipravuje. "Je to ve stádiu konzultací," řekl naopak zdroj deníku Sme.

Informace o jednání měly potvrdit zdroje z Lidového domu a vysocí funkcionáři Smeru novinářům ze slovenského deníku Sme.

Výběr článků

Načítám