Hlavní obsah

ČR chce dát Afgháncům tisíce zbraní a vrtulníky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ministryně obrany Vlasta Parkanová (KDU-ČSL) se rozhodla předložit vládě ke schválení delikátní operaci: věnovat afghánské vládě z výzbroje české armády dvacet tisíc samopalů a 650 kulometů v celkové hodnotě přes 30 miliónů korun. Následovat by v budoucnu měla ještě dodávka dvanácti transportních a bitevních vrtulníků. Vojenský materiál by měl být darován na žádost kábulské vlády.

Článek

"Je zřejmé, že darování uvedeného vojenského materiálu Afghánistánu pro potřeby afghánského ministerstva obrany bude mít i velký význam pro rozvoj příznivých bilaterálních vztahů a přispěje rovněž k pozitivnímu hodnocení ČR ze strany aliančních spojenců, především pak USA," zdůvodňuje ministryně svůj návrh, který posoudí celá vláda. Návrh má Právo k dispozici.

Podle resortu obrany jde o nepotřebný materiál, jehož darováním se Česko připojí k mezinárodnímu úsilí o zajištění bezpečnosti a posílení demokracie v regionu.

Obavy ze zneužití

Jenže dodávka vojenského materiálu do této oblasti vyvolává pochybnosti mezi některými politiky. Situace v zemi je natolik nepřehledná, že se mnozí obávají, aby nakonec český dar neskončil v rukou protivládních sil.

Přitom nejde o první českou dodávku vojenského materiálu do Afghánistánu. Desítky miliónů nábojů do oblasti bezplatně dodala již Grossova vláda v roce 2004. Své rozhodnutí však několikrát odložila.

Na dotaz, zda by se materiál mohl dostat do rukou povstalců, odpověděl mluvčí ministerstva obrany Andrej Čírtek Právu: "V žádném případě."

Někteří politici ale takový optimismus nesdílejí, byť se shodují, že je třeba podpořit bezpečnostní složky afghánské vlády. 

"Souhlasím, že je tady riziko, že část může padnout do rukou povstalců či teroristů. Ale pokud by všechny státy odmítaly řádnou afghánskou armádu vyzbrojit, tak by klekla, protože by neměla čím bojovat," řekl Právu předseda sněmovního výboru pro obranu Jan Vidím (ODS). Dodal, že afghánská armáda by měla zaručit, že bude konečným uživatelem a že zbraně dál neodprodá.

Kritika Amnesty International

Stejný názor vyslovil také šéf zahraničního výboru Jan Hamáček (ČSSD). Upozornil na to, že ke stejnému kroku se rozhodla v lednu slovenská vláda, která schválila dodávku zbraní a munice do země. To vyvolalo ostrou kritiku organizací jako Amnesty International, která varovala před zneužitím zbraní.

"Měli bychom požadovat velmi tvrdé záruky, že ke zneužití nedojde, avšak nejsem si jist, zda něco takového afghánská vláda může garantovat," řekl Právu Hamáček.

Kdy k případnému předání daru dojde, zatím není jasné. Jisté je pouze to, že pokud vláda na návrh Parkanové kývne, mělo by Česko zaplatit pouze dopravu z místa skladování na letiště, odkud mají zbraně bezplatně přepravit alianční partneři.

V případě darování vrtulníků ministerstvo obrany předpokládá, že nejdřív musí být modernizovány a teprve poté budou Afghánistánu předány.

Podle Hamáčka by mělo jít o stroje typu Mi-17 a Mi-24, které za peníze NATO zmodernizují české letecké opravny. "O tomto daru již informoval v USA náměstek ministra zahraničí Tomáš Pojar," řekl Právu šéf zahraničního výboru.

Uvedl, že darování zbraní i vrtulníků by vláda nebo ministryně obrany měly probrat s příslušnými sněmovními výbory. To však podle všeho Topolánkův kabinet nechystá, neboť rozhodnout chce již příští středu.

Stejný nezájem o debatu s poslanci přitom projevil i někdejší ministr obrany Karel Kühnl (US-DEU) v roce 2004.

Reklama

Výběr článků

Načítám